Свогенци познават медицинската сестра Благовеста Тодорова повече като Веска. Тя е майка на двама сина, баба на внук и внучка и като всички нас си има своите проблеми и радости. Над 40 години е отдала на трудната си професия. Част от тях – във Военно-медицинска академия, където се и пенсионира преди близо 2 години, За да се върне отново в хирургичното отделение в болницата в Своге.

Благовеста Тодорова

До тук – нищо особено. Много нейни колежки имат същата професионална биография. Различното е, че тя е първата медицинска сестра, която е влязла като доброволка в COVID–сектора в многопрофилната болница в Своге. Това бе и причината разговорът ни да премине по телефона. И естествено започна с въпроса, който навярно са й задали и близки, и познати.

– Как и защо се реши да бъдеш на първата линия?

– Обстановката в цялата страна е сложна. Прецених, че трябват хора в това отделение. Чувството за отговорност ме накара да изявя желание да се включа в борбата с COVID– 19. Аз съм отговорен човек, професията ме е научила на това.

– Не се ли страхуваше?

– Не ме беше много страх, защото съм работила в интензивната клиника на ВМА и съм се срещала с много тежки случаи. Имам богат опит, чувствам, че съм подготвена. Влязох първа в сектора, после ме смени колежката Виктория Аспарухова, която е работила като сестра и в Израел. Дежурствата ни са по 24 ч. Разполагаме с пълно оборудване, с всичко необходимо за грижата за болните. Лечението се провежда от специалист, правят се консултации. Разполагаме с всички необходими медикаменти, кислород и консумативи.

– Трудно ли се издържа 24 ч. с предпазно облекло?

– Трудно е, но трябва стриктно да се спазват всички изисквания за безопасност. И не само в сектора. Живея сама, с никого от близките си не се събирам. Никъде не ходя, ограничила съм до крайност контактите, за да предпазвам другите. Имам подкрепата на синовете си и на колежките, които непрекъснато ми се обаждат.

– За какво разговаряте с болните?

– Говорим си за чисто човешки неща, вдъхваме им кураж, за да имат сили да преодолеят успешно заболяването.

– Какво би посъветвала нашите съграждани?

– Да спазват правилата, да не си въобразяват, че няма коронавирус! И да бъдат оптимисти, че пандемията ще се овладее. Аз вярвам, че всичко ще мине.

Това, което мнозина знаят за нея, но си заслужава да споменем – Веска е помогнала в отглеждането от бебета до 2-годишна възраст на 14 деца на наши съграждани. В края на разговора ни тя си спомня, че първото дете, за което се е грижила, скоро ще има рожден ден. Това е Илияна Григорова, която вече е студентка в Германия. Поддържат връзка, гостувала й е и се гордее с бъдещия инженер като със свое дете.