– Д-р Томчева, каква е ситуацията в Ковид-сектора на многопрофилната болница към 5 ноември?

– Семейството от Костинброд е вече добре и предстои изписването им след контролно образно изследване. Младата жена от Своге се подобрява. Пациентът от с. Томпсън, който е с придружаващи заболявания, е стабилизиран. Очакваме приемането на възрастен пациент от Годеч.

Можем да кажем, че ситуацията към момента е под контрол. Персоналът свиква с присъствието на заболяването и реагира с отговорност при изпълнението на задълженията си.

Д-р Любица Томчева – управител на „МБАЛ Своге“ ЕООД

– По предложение на здравния министър големите болници започнаха да разкриват по 200 легла за лечение на коронавирус. Това ще реши ли проблема с чакането в линейките пред болниците и търсене на свободно легло с часове? Какво трябва още да се промени в организацията на национално ниво?

– Много се надявам разкриването на още легла да гарантира бърз прием и навременно започване на лечението. Трябва да има достатъчно легла и специалисти, които да поемат болните в столицата и тези пациенти в малките болници в общините, които се усложняват.

– В Ковид-сектора на МБАЛ Своге един възрастен човек вече загуби живота си. Късното му приемане поради разкарването с дни от болница на болница и липсата на интензивно отделение при нас ли беше причината?

– Причината бе, че имаше изключително тежки двустранни белодробни увреждания. Дори да имахме възможност да направим интубация, нямаше гаранция за неговото оцеляване. Първоначално той беше стабилизиран и когато показа първите признаци на влошаване започнах да търся място в столична болница. Звънях в Координационния център, от там ме насочиха към Александровска болница, където имало места. Когато се свързах, за да уговоря прехвърлянето, те вече бяха заети и фактически продължихме да търсим до последно.

– Как ще се справите при нарастващия в страната брой болни и недостига на специалисти и медицински сестри? Имате ли някакъв резервен вариант?

– Засега се справяме. Дали сме заявка за доброволци, но няма гаранция, че ще ни изпратят Ако се наложи да увеличим броя на леглата ще се включи целият наличен персонал на смени. Вече сме изградили буферна зона преди Ковид-сектора. която е изолирана. Пациентите, които изчакват в тази зона, се обслужват от работещите в сектора, така че засега други от персонала не влизат там.

Радостното е, че една от сестрите в Ковид-сектора беше тествана и показа отрицателен резултат, въпреки контакта си с такива болни. Това за нас означава, че прилаганите мерки са добри. Разполагаме с всичко необходимо за неразпространение на заразата в другите отделения – дезинфектанти, консумативи, предпазни облекла и предпазни средства, както и медикаменти за лечение на болните в сектора.

– Непрекъснато се напомня за необходимостта от носене на маски. Какви са наблюденията Ви? Спазва ли се това изискване и какви бихте казали на тези, които пренебрегват приетите правила?

– Бих помолила всички да спазват изискванията, защото това вече е жизнено важно. Хората трябва да осъзнават опасността, защото вече никой не е застрахован. Включително и вчера имаше бременна пациентка, контактна с Ковид-19 и без оплаквания, което вече си е сериозен риск. Успяхме да я настаним в Окръжна болница.

На последното събиране на общинския щаб поставих много остро въпроса за маршрутките. Имам информация, че хора пътуват без маски, без спазване на дистанция и не си дезинфекцират ръцете преди качване в автобуса. Това е голям риск.

В заключение искам да кажа, че трябва да сме оптимисти. Но личната отговорност на всеки е изключително важна! Хората трябва да знаят, че медицинския персонал дава всичко от себе си, но силите ни не са безкрайни.