Представителите на Агенцията за социално подпомагане Мила Пашова и Нина Банкова и Нина Копринджийска – зам. -кмет на общината, дойдоха да се запознаят с новите условия на живот за потребителите на услугата и да обсъдят проблемите с директора на комплекса Юлия Гогова

Влизайки в двора на новия комплекс за услуги от резидентна грижа за лица с психични разстройства в м. Свражен“ ни посреща атмосфера на спокойствие. Дали от новите красиви три къщи, в които са настанени 45 жени от вече бившия Дом за социални грижи, дали от прекрасната природа наоколо и топлите лъчи на есенното слънце, но усещането наистина е за спокойствие. Част от жените са насядали на припек, други се занимават с рисуване и плетене, трети помагат в трапезариите или просто очакват идването на обяда, четвърти се разхождат и проявяват нескрито любопитство към гостите…
В този ден на посещение тук са представителите на Агенцията за социално подпомагане Мила Пашова и Нина Банкова, както и Нина Копринджийска – зам. -кмет на общината, за да се запознаят с новите условия на живот за потребителите на услугата и да обсъдят проблемите с директора на комплекса Юлия Гогова.
А условията са повече от отлични и отговорят на всички изисквания. Дворът е естетически оформен, с красива беседка и чешмички. Във всяка от къщите жените са настанени по една или две в спалня, има просторна и функционално обзаведена дневна с телевизор, стаи за трудотерапия, асансьор, парното е включено и навсякъде е топло и светло. И красиво – като във всеки нов дом. И само старите мрачни сгради в съседство малко загрозяват обстановката, но радостното е, че остават в миналото.
„Новата материална база – припомня г-жа Копринджийска – бе построена по програмата „Региони в растеж“, приоритетна ос 5, към МРРБ във връзка с деинституциализацията на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания. Проектът включваше изграждане на комплекс за социални услуги за лица с психични разстройства“.
Жените, с които разговаряме, са доволни. Някои, чиито живот в по-голяма част е минал тук, потъгували за стария дом, но бързо свикнали. И докато трае деловата среща по организацията на работа в новите условия и последните нормативи и изисквания, се срещаме с част от дежурните в този ден. Психиатър идва веднъж седмично, иначе ежедневно има медицински сестри, санитари, трудотерапевти, социални работници, парнаджия, общ работник, шофьор…

Дворът на новия комплекс за услуги от резидентна грижа за лица с психични разстройства в м. „Свражен“

Медицинската сестра Виолета Вълева споделя, че състоянието на жените е добро в момента, те са на постоянна терапия, но при необходимост лекарят идва, прави преглед, сменя, ако се налага, някой от медикаментите. Тя пътува от Мездра и е в заведението от 2 години. Трудотерапевтката Теменужка Борисова разказва какви занимания се провеждат. Тя се е посветила на тази работа от 15 г. Райка, която е наблизо, споделя, че обича да плете, сестра й донася преждата, а плетивата подарява на другите обитателки на комплекса.
И Валентина Борисова – трудотерапевт, е доволна от новите условия. Харесва своята работа, свикнала е с жените, а и живее сравнително наблизо – в Оплетня.
Юлия Гогова изрази задоволството на целия персонал от прекрасните условия. „Свикваме, но услугата е малко по-различна и трябва да се преструктурираме. За един месец ще се справим“.
В края на посещението Мила Пашова – координатор на АСП по проекта за повишаване капацитета на служителите в сферата на закрилата на детето, социалните услуги и социалното подпомагане, сподели впечатленията си:
– От 2011 г. работя в тази сфера. От тогава посещавам и бившия вече Дом за лица с психични разстройства. От няколко години се занимаваме с изграждането на тези 3 къщи. Общината беше много активна и сега вече ги виждаме в завършен вид. Много се радвам, че имам възможност да видя новите социални услуги – т. н. резидентна грижа за лица с психични разстройства. М. г. бяхме тук и не вярвах, че за толкова време ще се завърши всичко, ще бъде направено в този прекрасен вид и ще бъдат преместени хората в новите жилища. Много ми харесва обстановката, каквато е в момента – много добра. Това е добре и за домуващите, и за персонала. И най-важното е, че домуващите вече живеят в условия, които отговарят на международните изисквания и условията са по стандартите на новия Закон за социалните услуги и Наредбата за тяхното качеството.
А г-жа Копринджийска допълни, че сега жените тук ще бъдат в по-комфортна, близка до семейната, домашната среда и няма да чувстват, че живеят в институция.