– Има разлика между мамография и ехомамография – казва рентгенологът доктор Иван Димов, член на дружеството на мамолозите в България, който извършва прегледите в МЦ „Своге“ – Преди основно се е разчиташе на мамографията – това е рентгенов метод с лъчево натоварване за диагностика на млечната жлеза. С усъвършенстването на ехографската техника, вече е възможно опитен и квалифициран лекар да открие относително ранна патология в тази област. Ехомамографията е бърз и безопасен метод, който може да се прилага многократно и без ограничения. Разбира се, двата метода не се изключват и могат да се допълват – едни лезии се виждат по-добре мамографски, други – по-добре ехографски. Ако имаме съмнения в единия или другия скучай тогава изследването се допълва и задълбочава с липсващия метод.

Новият ехограф е с високочестотен трансдюсер, подходящ за преглед на повърхностни структури, най вече млечни жлези и щитовидна жлеза

Този апарат е нов за нас, подобен досега в Своге имаше само в МЦ „Олимп“, а сега вече можем да предложим такива изследвания и ние. Методът е абсолютно безвреден, относително бърз, бюджетен и дава възможност да се преглеждат големи контингенти. Дори един пациент да се диагностицира навреме с ранен карцином на млечната жлеза това е успех за хората и удовлетворение за лекаря, много по-важно от всичко останало – споделя доктор Димов – Открито на ранен етап заболяването почти напълно се лекува, затова хората не трябва да се страхуват и да идват при нас.