На прага сме на още един предсрочен парламентарен вот. Общинската администрация по принцип знае да прави избори, а и в последно време натрупа още по-голям опит. Може би в бъдеще, включително и на държавно ниво, няма да е лошо да се помисли за една изборна администрация, защото тогава може би ще се усъвършенства работата по подготовката, ще се увеличи и мотивацията на членовете на секционните комисии.
Сега все още си имаме известни проблеми и те са най-вече с новите членове на СИК, защото хората с опит често се отказват, а членовете на новоприсъстващите партии са без опит. До последно ще се правят промени най-вече в секциите от „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“ например, които досега не са имали свои представители, но няма да са единствените.
Няма нищо различно от предишните избори. Подготовката върви според изискванията на хронограмата. Има срокове за подаване на декларации за гласуване по настоящ адрес, избирателните списъци са обявени още на 19 август, издадени са заповеди във връзка с разкриването на изборните секции, проведени са консултации с партиите за съставите на СИК, оповестени са местата за поставяне на агитационните материали…

инж. Даниела Дакова – секретар на Община Своге

До 17 септември ще се разбере дали ще има подвижна избирателна секция. От ковид-обстановката ще зависи дали ще има ковид-секция. 48 ч. преди вота на 2 октомври ще стане ясно дали ще се разкрие секция за гласуване в болницата.
Както на изборите през 2021 г. гласуването ще бъде машинно, а в секциите с под 300 избиратели – с хартиена бюлетина. Специално при нас в общината съотношението е 50:50. Предаването на изборните книжа от СИК към Районната комисия е значително по-лесно, когато се гласува с машини. На последните избори времето за това се намали много, не сме стояли по 12-13 часа както преди. Сега става по-бързо, организацията, осигурена от Областната управа и РИК, е добра.
Като оценка на миналогодишните избори – продължават да се допускат грешки в протоколите в малките населени места, особено когато има преференциални гласове. Въпреки всичко съм убедена, че и този път ще се справим. Досега не сме имали проблеми в организацията. Вече два пъти през м. г. получавахме и предавахме машините и с помощта на РУ на МВР-Своге, коeто ги придружава и охранява, се справяхме навреме.
За съжаление този път не съм оптимист, че ще има голяма избирателна активност. Хората са уморени, има напрежение между партиите, което способства за отблъскване на гласоподавателите. Но има още време – на финалната права сме и може някои от политиците да намерят верния път към финала. В крайна сметка както и да се развие предизборната борба, Общината ще е готова с организацията и произвеждането на вота.