Така започна разговорът ни с д-р Любица Томчева – управител на МБАЛ – Своге, на 17 януари, а темата бе все същата – епидемиологичната обстановка в общината от началото на годината. За съжаление близостта ни до столицата в случая не е най-доброто – в този ден Софийска област бе в тъмно-червената зона с 1094 болни на 100 хиляди население, а специалистите твърдят, че все още не сме изцяло в плен на варианта „Омикрон“. Ето какво сподели тя:

Д-р Любица Томчева – управител на „МБАЛ Своге“ ЕООД

– Има много болни от Ковид-19 в общината. В момента в ковид-сектора са 12, като само в двата почивни дни – на 15 и 16 януари, са приети четирима. Имаме готовност да приемем още. Бяхме намалили леглата на 35, но от 13-ти са пак 40. Моля се да не се запълнят.
Успокоителното е, че нямаме голям разход на кислород т. е. болните са в сравнително леко и среднотежко състояние и на този етап няма нуждаещи се от много кислород. Но нещата са динамични, променят се много бързо – каза д-р Томчева.
– Има и болни от персонала на лечебното заведение. Някои от тях са с пневмония, но не с ковид. По-скоро смятам, че е от преумора. Техникът на кислорода например работи 3 години почти без почивка и просто се изтощи. Никой не може да каже дали тази вълна ще бъде по-лека. Не знаем как ще я понесат възрастните и хората с придружаващи заболявания. За съжаление болните в сектора в момента са 70 – 80-годишни.
И за още по-голямо съжаление ваксинацията е пълна катастрофа. Имаме 297 човека имунизирани от началото на годината, от които бустерните дози са 251, втори прием – 21 и първи – 25. Правим всичко каквото е възможно, готови сме да работим и в почивните дни ако има желаещи, но интересът е много слаб.
Хубавата новина е, че ще получим субсидиране от Общината за борба с Kовид-19. Направила съм заявка за лабораторни апарати, за други апарати за ковид-сектора и един генератор. Това ще ни помогне много, защото всичко вече се амортизира бързо, а генераторът е много наложителен. В бъдеще ще получим още средства за апаратура.
Искам да се обърна към жителите на общината да се отнасят отговорно към себе си и към другите и да помислят за ваксиниране. И да помислят също за медицинския персонал.