– Г-н Иванов, измина една трудна година както за страната, така и за община Своге. Това прави ли Ви песимист за бъдещето? Как според Вас ще протече 2022 г. и в какво трябва да се насочат усилията както на национално, така и на местно ниво?
– Всяка година има своите добри и лоши страни. 2021-ва се характеризира с голяма инфлация, което донесе проблеми не само за общината, а и за цялата страна! Плюс тежката КОВИД епидемия, плюс повишаване цените на енергията и високи цени на всичко, свързано с бита на хората. Плюс безкрайните избори…
– Как се справи общинската администрация с всички кризи, които ни съпътстваха през 2021 г. – здравна, икономическа, социална? На всичкото отгоре гласувахме за президент и три пъти за парламент… Дори се и преброихме…

Емил Иванов – кмет на община Своге

– Трудно! ГЕРБ ни излъгаха с 950 000 лв. за спортната зала. Хора осъдиха болницата по някакво дело от 2011 година за 536 000 лв. Ние предварително финансирахме всички европейски проекти, в което е ангажиран много голям собствен финансов ресурс. Отделно цената на тока, горивата и отчисленията за държавата от такса „смет“ се качиха няколко пъти. Не ни беше много до избори…
Въпреки всичко, покрай строителството и исканията на наши съграждани за оправяне на инфраструктурата, успяхме да заделим и 150 000 лв. за апаратура в болницата и Медицинския център. Плюс това уредихме още 160 000 лв. за ремонт на КОВИД отделението, като не спирахме да финансираме всички дейности – спорт, култура, образование и други.
И въпреки тежкото състояние, бюджетът за 2021 година достигна цифрата от 32 420 000. Ще оставя на зам. -кмета по строителство в друго интервю да изброи построеното през 2021 година.
– Изпълни ли се бюджетът на Община Своге в приходната и разходната му част? Предприеха ли се някакви различни от друга година мерки за това?
– Бюджетът беше изпълнен в рамките на прогнозираното. Търсим алтернативни начини за финансиране. Има, разбира се и резерви. И тук ще дам един пример – таксата за нощувка на територията на община Своге – на хотели и къщи за гости, е 2.00 лева за Общината – по наредба. Обаче никой не ги внася. Като се обадим по телефона никъде няма места, а като отидем на проверка – никой не е спал там. Затова започваме масирани проверки съвместно с НАП.
– Има ли нещо постигнато през изтичащата година, с което се гордеете като кмет?
– Работим без да спираме и се надявам това де е атестат за всичко, което правим.
– На какво ще заложите в новия бюджет – да се запази досегашното ниво на развитие на общината или да работите за някакъв ръст, макар и минимален?
– Като първо правило – ще гледаме да не потънем в това размирно време! А след това да помагаме на всяка местна инициатива и да подкрепим всеки инвеститор.
– Какво очаквате от новото правителство и като цяло – от държавата като подход и отношение към малките общини? От години вече се говори за необходимостта от по-голяма финансова самостоятелност на местната власт…
– Има някакъв проблясък. Да видим дали ще посмеят да направят необходимите реформи.
– Ще се качат ли от 2022 г. местните данъци и такси? И ако „да“, ще бъде ли оправдано в условията, в които се намираме – на непрекъснато повишаване на цените и високата инфлация?
– С огромен труд на Общината и Общинския съвет се създаде организация за компенсиране на инфлацията. От други приходоизточници ще се опитаме и тази година да удържим на старото ниво на данъците.
– Кои ще са приоритетите през 2022 г., ще разчитате ли на европейските програми и в кои области?
– Стабилизиране на общинския бюджет и участие по нови програми, свързани с плана за развитие.
– Как според Вас би изглеждало това интервю в края на следващите 364 дни?
Ще ми се да съм оптимист! И дано да бъде по-здрава, спорна, щастлива и късметлийска 2022 година!