– Г-жо Дакова, в очакване сме на избори 2 в 1 на 14 ноември – за президент и вицепрезидент на Републиката и за народни представители. Започна една нелека работа по тяхната подготовка. Вече имате натрупан опит от проведените през тази година два вота. Какви са изводите? Справиха ли се секционните комисии в нашата община на изборите през юли и готови ли са за новото изпитание?
– Дали са се справили добре или не секционните комисии се разбира когато предават протоколите в РИК. И тъй като този вот беше по-различен – в 20 от 43-те комисии се гласува само с машини, протоколите бяха опростени, а не изключително сложни като през април, предаването им стана за около 3-4 часа, докато през април бяха нужни 10 часа.

инж. Даниела Дакова – секретар на Община Своге


На 8 октомври се проведоха консултациите с политическите сили. До 14 октомври те представиха имената на хората в СИК. За пореден път голямата ми надежда е, че няма да дадат списък с имена и после 80% да ги подменят. Както винаги има хора в тези списъци, които не знаят, че са членове на комисиите.
– На какво ще наблегнете в подготовката им ?
– Обучението винаги е свързано с новите моменти. Добре е за нас, че тук идват и председателят на РИК Димитър Димитров и Илия Белитов – зам.-председател, който отговаря за община Своге. Това са много опитни хора и призовавам членовете на СИК да присъстват – има какво да научат на тези обучения. Хората извършват нещо, за което им се полага определена сума и то с основание. И тъй като за обучението не им се плаща, повечето от членовете на СИК не идват, мислейки, че знаят всичко. Напоследък има промени в Избирателния кодекс и обучението не е никак излишно, независимо дали са участвали или не досега в избори.
– Не е тайна, че сравнително малко от членовете на СИК се ваксинираха преди двата вота т. г. Не е ли редно в комисиите да влязат само ваксинирани хора – от една страна да са защитени самите те и от друга – да не са опасни за избирателите, дошли да гласуват?
– Желателно е участниците в секционните комисии да бъдат ваксинирани. Да не говорим, че дори някои от ваксинираните преди вота на 4 април – през март, е добре да си изследват антителата и да си помислят дали да не направят трета доза.
Община Своге и този път ще се организира и ще направи повече от достатъчните мерки за предпазване и на членовете на СИК и на гласоподавателите. Само ще припомня, че по нареждане на кмета Емил Иванов през април Общината осигури индивидуални химикалки за всеки гласоподавател. Вместо необходимите три автобуса за пътуването до РИК в София, наехме 5, имаше достатъчно маски и дезинфектанти и т. н.
– Кое ще е новото при упражняването на вота на 14 ноември?
– Ще се гласува и за двата избора на една машина с една карта.
– Какво бихте посъветвали местните структури на партиите, които ще участват в изборите – по състава на СИК, по спазване на сроковете в хронограмата и другите изисквания за безпроблемно преминаване на изборния ден?
– Ние ги подсещаме за тези срокове. Практиката показа, че политическите сили в голямата си част не си уведомяват членовете на СИК за обучението, а това е изключително техен ангажимент. Огромната ми молба е да осигурят присъствието на членовете на СИК, за да се запознаят с новите моменти и изборният ден дa премине по-леко.
– Каква избирателна активност очаквате в общината?
– Фактът, че президентските и парламентарните избори ще са по едно и също време ще предизвикат интерес и почти съм сигурна, че процентът на гласувалите ще е по-висок от вота през юли.