– Към 20 октомври в ковид-сектора в МБАЛ „Своге“ се лекуват 23-ма болни, между които има и доста млади хора, както и по-възрастни с тежки придружаващи заболявания. Някои са в тежко състояние. И дори да постъпят в по-леко състояние, болестта се развива и възпалителните изменения в белите дробове прогресират, независимо от приложеното лечение с целия спектър от медикаменти, които са по протокол, включително и кислородолечение. В тежките случаи прилагаме най-съвременните, от най-ново поколение антибиотици. За съжаление има и починали. Персоналът е изключително натоварен. С въвеждането на зелен сертификат тези служители, които не са ваксинирани, ще бъдат тествани, съгласно заповедта.

Д-р Любица Томчева – управител на „МБАЛ Своге“ ЕООД

Одобрявам всички въведени мерки, защото хората, преболедували от Ковид-19, страдат доста време – вече има случаи с тежки хронични заболявания, възникнали след срещата с коронавируса. Засягат се черният дроб, бъбреците…
Хората трябва да са наясно, че това е изключително тежко заболяване, което засяга целия организъм и то в дългосрочен план. Другото, което наблюдаваме в момента, е че някои от преболедувалите Ковид-19 вече втори или трети път се разболяват от пневмония, която не е предизвикана от коронавируса. Това означава, че имунната им система е нарушена и дори срината.
Призовавам за сетен път хората да носят маски и да спазват добра лична хигиена, защото през този сезон се разпространяват и много други вируси и при наличието на ковид-пандемията нещата стават по-сложни.
Мерките, които влязоха в сила от 21 октомври, са навременни и трябва да се изпълняват. Те и ваксинацията са пътят да спрем разпространението на вируса и да се върнем към нормалния начин на живот. Затова отново призовавам хората – ваксинирайте се!