– Д-р Томчева, лятото бе сравнително спокойно в нашата община по отношение на броя заболели от COVID-19. Стигна се и до закриване на ковид-сектора в многопрофилната болница за активно лечение. За съжаление – за кратко време. Каква е равносметката и оценката Ви – справихте ли се с третата вълна?
– Болницата се справи успешно с третата вълна на пандемията. Излекувахме повече от 200 болни. Д-р Снежана Тодорова – нашият пулмолог беше обявена за заслужил гражданин на Своге, което е голямо признание за труда и професионализма на целия медицински персонал. За съжаление секторът не работи само от 4 до 27 август и отново започна приемът на болни с COVID-19.
– Каква е ситуацията през септември и какви са очакванията Ви за четвъртата вълна?

Д-р Любица Томчева – управител на „МБАЛ Своге“ ЕООД

– Четвъртата вълна ни връхлетя с пълна сила. В момента имаме 29 болни с COVID-19. От тях само двама са ваксинирани. Един на 82 г. с „Астра Зенека“ и един на 90 г. с „Пфайзер“. Фактите говорят сами, ще платим тежка цена. Почти всички дишат кислород, повечето от тях са с придружаващи заболявания, които се обострят и тези пациенти трябва да се наблюдават като в интензивно отделение. Това е огромно натоварване за персонала, буквално битката за живота им е всяка минута. Имаме няколко случая, при които след първоначално подобрение изведнъж следва рязко влошаване, бих казала, организмът направо полудява – екстремно високи стойности на кръвно налягане, кръвна захар, психични отклонения следствие на недоброто кислородно снабдяване на мозъка. Пораженията на белите дробове са изключително тежки.
– Готова ли е болницата с всичко необходимо – като се започне от предпазните облекла и дезинфектанти, апаратура и лекарства и се стигне до кадрите? Не е тайна, че в национален мащаб лекарите и особено медицинските сестри не достигат и в много лечебни заведения се налага съвместяване на задълженията им в отделенията. Как е при нас?
– Болницата разполага с необходимото оборудване с медицинска апаратура, предпазни средства, лекарства и консумативи.
По отношение на персонала – всички – лекари, сестри и санитари работят с пълна отговорност, трогателно е желанието и усилията им да помогнат на болните. Недостигът на кадри се усеща най-силно точно в тази екстремна ситуация. Моля се да са здрави и умората да не ги надвие.
– Относно безплатното лечение на пациенти с коронавирус вкъщи здравният министър поясни, че до момента са разкрити около 50 COVID зони, където лекари преглеждат пациенти с коронавирус, правят им изследвания и могат да им предпишат лекарства за домашно лечение. Тези процедури ще бъдат безплатни за пациентите. Определени са три групи лекарства, които могат да бъдат изписани безплатно. Има ли разкрита такава зона на територията на общината?
– Ковид зона е разкрита в медицинския център „Олимп“. Работим в добра координация с тях.
– И нека поговорим за ваксинацията. В страната много малко от хората са с една доза ваксина срещу COVID–19 и още по-малко със завършен ваксинационен цикъл. Как е в община Своге? И коя е причината според Вас – противоречива информация, разнопосочни послания, липсващи и спорни авторитети, ниско доверие в институциите…Има и мнения, че част от българите са неграмотни, а също и че много хора вече са прекарали COVID-19 без да се регистрират…
– Ужасно е разочарованието от поведението на хората у нас във време на пандемия, когато е нужна зрялост на отделния човек и на обществото. Според мен общата опасност би трябвало да мобилизира енергията, да обедини усилията на всички в името на запазване живота и здравето на най-уязвимите, на децата ни, на възрастните хора.
Тук, разбира се, говорим и за тоталната липса на доверие, зачитане на авторитети и прагматизъм. Неспазването на мерките, наложени от властите, неглижирането на ползите от ваксините, които са доказани от научните изследвания, е предпоставка за този резултат – най-нисък процент ваксинирани в България и най-висока смъртност. Какво повече трябва да се случи, за да се промени мисленето на българина?
– Специалистите наричат четвъртата вълна на COVID-19 „вълна на неваксинираните“. Засили ли се ваксинационната кампания в нашата община в последно време?
– За съжаление, след първоначалното желание на жители от община Своге да се ваксинират, от края на лятото досега се наблюдава отлив. Въпреки че в болницата беше изграден имунизационен кабинет и колегите работят в него почти без почивен ден, резултатите не са оптимистични.
– Предстоят избори за президент и за Народно събрание, вероятно в два тура. Отново ще има, ако избирателната активност е висока, струпване пред секциите. Трябва ли да се предвиди присъствие на контролните органи за спазване на дистанция и носене на предпазни маски?
– Разбира се, че е нужно да се упражнява контрол за спазване на мерките и носенето на предпазни маски. Нужно е хората да разберат, че маските предпазват не само от Ковид, но и от инфекциите, които през есента и зимата са силно разпространени.
– Как според Вас може да се повиши личната отговорност на всеки от нас? Защото не става въпрос само за личното здраве, но и за здравето, а често и живота на другите…
– Мисля, че личната отговорност е свързана с придобиване на знания от проверени и научно доказани източници. Залитането по конспиративни теории и фалшиви новини няма да доведе до нищо добро.
– След приемане на новите мерки здравният министър Стойчо Кацаров изрази становище, че ако те се спазват очаква до 2-3 седмици заболяемостта да започне да намалява и тогава някои от тях да бъдат отменени. Вие оптимист ли сте?
– Много ми се иска да бъда оптимист, да повярвам в силата на нацията, иска ми се да почувствам волята за просперитет у всеки от нас, иска ми се да усетя съпричастие, уважение към хората, които с цената на своя живот спасяват живота на другите. Бих искала да имаме съзнанието, че тези, които губим, не са бройки починали, а това са нашите близки, скъпи хора…
Бих искала да съм оптимист…