Илия Богданов – заместник-кмет на общината, връчва наградата на писателя Петър Динчев
Илия Богданов – заместник-кмет на общината, връчва наградата на писателя Петър Динчев

В церемонията по този повод гости на свогенската общественост бяха председателят на СБП Боян Ангелов, Благовеста Касабова – литературен критик, Надя Попова – поетеса, Петър Динчев – писател, Илия Богданов – заместник-кмет на общината.

Срещата започна с кратко слово за творчеството на родения в Своге и рано отишъл си творец от Аделина Ангелова – секретар на читалището и литературно-музикална програма по негови стихове с участието на вокалното студио към читалището с ръководител Станислав Събев и възпитаници на детска градина „Ал. Вутимски“.
Боян Ангелов – председател на журито, обяви класирания за отличието за 2021 г. – поета, журналист и публицист Петър Динчев, който е главен реактор на списание „Читалище“. Той изказа благодарност от името на писателското съсловие на Община Своге, че пази традициите и отбелязва по вдъхновен и възхитителен начин паметта на един от светлите български поети. Изрази увереност, че тази награда ще продължи през годините да бъде една от сериозните награди за съвременна българска литература.

Биографията на новия й носител и неговото творчество бяха представени от Аделина Ангелова. Той е автор на множество творби в различни жанрове. Носител е на ордените „Кирил и Методий“, “1300 г. България“, на различни литературни награди. Неговото послание е всеки да живее честно и да не прави зло на другите, а ако бърза – да прави добро.

Г-н Илия Богданов приветства дейците на литературата и връчи наградата на новия й носител.
Петър Динчев припомни подробности за живота и творбите на Александър Вутимски и подчерта: “Творец като него заслужава наистина да му се издигне паметник, както сте направили във вашия град“.

Пред паметника на Вутимски бяха положени венци и цветя. В церемонията се включи и председателят на Общинския съвет Веселин Запрянов.
На уредените тематични изложби бяха представени досегашните лауреати – Богомил Райнов, Никола Николов, Петко Томов, Анибал Радичев, Надя Попова, Петър Велчев, както и произведения от поета и за него, плочи и албуми със снимки. На видеостената бе излъчена презентация за Вутимски.