– Г-н Атанасов, готова ли е професионалната гимназия за новата учебна година?
– Готови сме. Надяваме се тя да започне присъствено, независимо от ситуацията с коронавируса, за да може учениците да използват това, което бе създадено в СТЕМ-центъра в рамките на половин година – една сериозна база, свързана с възможно най-новите технологии. При дистанционно обучение тя няма как да се използва.
– Какво ще допринесе този център за образованието им?

Станчо Атанасов – директор на ПГ „Велизар Пеев“

– Ако децата не се запознават с най-новите технологии в различните специалности и професии при нас, в хуманитарните науки, физика, химия и биология и се обучават само по начина, по който това се е правело в миналото, те няма да са заинтригувани. Това е съвсем ново поколение, което използва от 3-4-годишна възраст интернет. Не можем да смятаме, че без създаването на съвременна база в училище първо ще ги заинтересоваме и второ – наистина ще получат знания и умения – адекватни на сегашното развитие.
СТЕМ центърът е мястото, където те с удоволствие се занимават. Най-голям интерес проявяват учениците в специалностите „Компютърна графика“ и „Електромобили“.
За съжаление не можахме за тази учебна година да направим група по специалността „Икономика“. А държавата ако няма сериозна икономика нищо друго не може да се случи. Затова трябва да има сериозни кадри в тази област. Математиката остана на по-заден план в обучението и когато не е матуритетен предмет се получава така, че учениците нямат достатъчно интерес към нея. Но без нея не може да имаме сериозни инженерни кадри.
– Какво ново предвиждате за следващата учебна година?
– Новото, което сме започнали и в началото на септември ще бъде готово, е един много съвременен компютърен кабинет. Може би ще се опитаме да направим и още един. В края на миналата учебна година получихме по проект 60 компютри от МОН. Ако се наложи дистанционно обучение част от тях ще бъдат предоставени на учениците. И другото, което е изключително важно и се забави с години, е разкриването на пансион и саниране на сградата по проект „Региони в растеж“. По него са предвидени също два компютърни кабинета.
С пансиона може би ще отидем на друг вариант, защото спешно ни трябва помещение- закупили сме оборудване, но ни трябва сервиз за специалността „Електромобили“ и лаборатория. През тази година 12-ти клас започва доста сериозно професионалната си подготовка, ще имат кормуване, за да получат накрая и свидетелство за правоуправление.
– Тази година за пореден път бяхте номиниран и получихте приз за най-добър директор в Софийска област. С какво го спечелихте?
– Най вече заради това, което се създава като материална база и разбира се, за постигнатите успехи от някои наши ученици в различните олимпиади, състезания. Направихме в сравнение с другите участници в проекта за СТЕМ центъра три пъти по-голяма база. Ние не даваме пари на фирми за ремонти, всичко се извършва от нашите учители и служители. Така използваме изцяло средствата само за нови технологии и модерно оборудване. Не случайно СТЕМ центърът беше определен за най-добрият в страната. Не приемам този приз като отличие само за себе си, а за всички учители, защото те до обяд преподаваха дистанционно, а следобед тук се работеше. И в продължение на 45 дни изградихме всичко.
– В какво според Вас е бъдещето на образованието?
– Трябва в училище да влязат новите технологии, както и новите, млади преподаватели, запознати с тези технологии. До преди 2-3 г. беше много трудно да се намери преподавател по информационни технологии например или инженери за електроавтомобилите.
Тази година имаме за специалността „Компютърна графика“ двама млади, изключително добри специалисти. За електромобилите също имаме местни младежи от Искрец с много сериозна подготовка и постижения. Радва ме, че те са с нагласата да създават нови неща, нови технологии – правят батерии за електромобили и подготвят летателен апарат на базата на електродвигатели.
Освен това според мен в образованието трябва да се наблегне на математика, физика и да се търси по-добра дисциплина в училище.