Обновената спортна зала

Своге заслужено се гордее с многофункционалната спортна зала, в която се превърна физкултурният салон в ОУ „Иван Вазов“. Реконструкцията му започна на 17 април 2019 г. Правейки първата копка, зам. -кметът инж. В. Михайлов съобщи, че обектът ще струва около 2 млн. лв., които се осигуряват от Министерството на образованието и науката и че до тази дата са преведени 1 млн. и 100 хил. лв. Очакваше се да бъдат получени още 1 млн. лева.
Официалното откриване беше на 30 юли 2020 г. в присъствието на спортния министър Красен Кралев, който поздрави общинското ръководство и жителите на града за прекрасното съоръжение и подчерта, че целта е такива спортни зали да има във всяко училище. А общата идея бе тя да се ползва както от учениците, така и от участниците в различните видове спорт в града.
Това вече е история. И ако подновяваме темата сега, то е да се обърнем с няколко въпроса към кмета Емил Иванов за по-нататъшното развитие на спорта в общината.

– Г-н Иванов, тази зала е един от значимите обекти през мандата. Тя вече е място за активен спорт. Стигнаха ли отпуснатите от МОН средства за обновлението й и остана ли нещо, което не бе направено по предварителните планове?
– Министерството на образованието отпусна 1 100 000 лв. за ремонта на залата, които за съжаление са половината от парите по проекта. Интересно беше, както отбелязахте, че министър Кралев прави първа копка, след това откри залата с много предизборен шум и накрая никой не реагира на нашите многократни писма и сигнали, че този проект за реконструкция струва 2 150 000 лв. – нито Министерството на спорта, нито Министерството на образованието, нито Министерския съвет! Залата е напълно завършена и приета от Държавна приемателна комисия.

Емил Иванов

Правителството и местната организация на ГЕРБ ни обещаха да бъде дофинансирана разликата от 950 000, но за съжаление – едно голямо „НИЩО“. Това е от сорта „Обещано, но неизпълнено”! Остана огромно задължение, което ще трябва Общината да покрива! За нашия бюджет това е доста тежко бреме! Ще трябва да го събираме 2-3 години! Така и не разбрахме защо, след като се раздадоха луди пари на различни общини, община Своге беше ощетена – не им прави чест!
– Като собственик на сградата – част от общинското училище, Общината е заинтересована от ефективното й и разумно стопанисване. В града се развиват с успех доста спортове, освен футбола – баскетбол, волейбол, таекуондо, акробатика… Предоставена ли им е тази база за ползване?
– Финансираме дейността на клубовете по баскетбол, волейбол, гимнастика, таекуондо, художествена гимнастика, акробатика и футбол. Имаме на този етап един отбор в „А” Окръжна група и „Спортист” – Своге в челните места във Втора лига. Каквото е необходимо за спорта – прави се и ще се прави в бъдеще.
– Какви са намеренията на общинската администрация за развитие на спорта в общината тази година? Изпълнихте обещанието си във всяко от големите села да има спортна площадка. В поименния списък за 2021 г. са записани няколко дейности – разширение, реконструкция и преустройство на спортна зала (физкултурен салон) към СУ „Ив. Вазов“ и основен ремонт на изкуственото игрище на градския стадион. Друго, свързано със спортната база, предвижда ли се?

250 хиляди лева са отделени тази година за ремонт на градския стадион

– През годините направихме спортни площадки в почти всички населени места и в Своге. Ще продължим и в останалите – като например Реброво, основен ремонт и възстановяване на стадиона в Искрец и други. Ще развиваме и масовия спорт, тъй като във връзка с пандемията възниква необходимост от преосмисляне на начина на живот на хората, който е в пряка връзка със здравето. Амбицията ни е да подпомогнем населението по всички възможни начини, вкл. и със създаването на нови здравословни навици.
– Какви средства са заделени в бюджета за подпомагане на спортните клубове в общината?
– 270 хиляди лева. Това са средства, които отиват целево и без които спортът в Своге не може да се развива и да ни радва с победи. Благодарение на доброто ни сътрудничество има и много партньори, които разбират спорта като ценност и подпомагат спортните събития в общината. Амбицията ни е с всяка следваща година да надграждаме направеното, за да обхванем максимален брой хора с особено внимание към подрастващите.
– Спортната база в града отговаря ли на изискванията? Във връзка с по-нататъшното развитие на футбола предвижда ли се реконструкция на градския стадион?

На последния турнир по олимпийско таекуондо нашият клуб „Кондор 2000“ зае първо отборно място в клас А и спечели 15 медала

– Тук трябва да благодарим и на президента на „ Спортист” г-н Петър Веселинов, който заедно с общината издържа отбора на града. Тази година, заедно с Общинския съвет, освен за спорта, ние отделихме и 250 000 лева за ремонти на градския стадион. Поддържането на базата в добро състояние е не просто част от общата грижа за спорта, но и важно условие за развитието му, за привличането на подрастващите.
– Накрая моля да обобщите – какво място заема спортът в програмата за развитие на общината до края на мандата?
– Естествено масовият спорт и спортните клубове са един от приоритетите на Община Своге. Дълбокото ми убеждение е, че най-ценният ресурс на една държава са хората, а в страна със застаряващо население и отрицателен прираст като България, ключът е здравето на младите хора, които вярвам, че в недалечното бъдеще ще имат своя шанс да обърнат тенденцията. Затова днес трябва да се погрижим тези млади хора да развиват здравословни навици, да спортуват, да каляват характера си, да имат амбицията да побеждават и да знаят как да надскочат представата за собствените си възможности. В това е тайната за бъдещето на България.
– Въпросът ми е свързан с това, че ковид-кризата разклати здравето на мнозина – някои прекараха заболяването със значителни последици, други се обездвижиха заради карантина или локдауните, масовият спорт бе „замразен“ за дълго време. Да не говорим за децата, които през повечето време се обучаваха онлайн и им липсваха безгрижните игри…
– Надявам се всичко това да отмине. Пандемията от Ковид даде сериозно отражение на живота в света, в частност – и при нас. Изключително коварна болест, която и аз преживях доста тежко. Преди това не вярвах (както много хора) и затова тук искам да благодаря на всички лекари, медицински сестри и помощен персонал в общините в България и на хората в нашата болница в Своге за усилията им в борбата с пандемията. Искам да апелирам към хората да се пазят, да се грижат за себе си и за близките си, да променят начина си на живот като включат повече спорт и дано заедно успеем да докажем, че сме си научили урока. Вярвам, че най-доброто предстои!
Общината ще продължи да изгражда спортни съоръжения на цялата територия и спортът ще е един от приоритетите ни. В края на май ще бъдем домакини на голямо състезание по таекуондо, проведе се и общински олимпийски спортен ден, в което се включиха над 130 деца от всички училища в общината, имаше щафетни игри и клубни турнири. Ще направим каквото е необходимо, за да възстановим нормалния ритъм на живот на хората.