Официални гости бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-кметовете на общината инж. Валентин Михайлов, Илия Богданов и Нина Копринджийска, председателят на ОбС Веселин Запрянов.
Тук бяха и четирима ветерани от Втората световна война – доц. д-р Софи Пинкас, полковник от запаса Николай Георгиев (Шмайзера), Любен Ризов и Васил Струнджев, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) полковник от запаса Петър Пандурски, председателят на ЦКК на СВВБ Ели Кощрова, заместник-председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ полковник от запаса Любо Миланов, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на Общинската организация на СОСЗР в Своге капитан от запаса Цветан Ангелов и председателят на „Клуб 199“ полковник от запаса Цанко Цанков.

Участие в церемонията взеха Национална гвардейска част, гвардейски оркестър и 10-ти младежки гвардейски отряд – Своге.
След изпълнението на националния химн бе отслужен водосвет от свещеник Лъчезар Лазаров. Слово произнесе инж. Валентин Михайлов. “Днес е ден за памет и преклонение, ден за спомен и за гордост – каза той. – 187 души са дали живота си, за да е спокоен днешният ден. В името на светлия им подвиг, за да помним вечно тяхната духовна сила от днес тук ще се извисява символът, изграден върху славното минало на нашия край. Да бъдем горди и достойни техни наследници“.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев в поздравлението си подчерта, че Министерството на отбраната оценява изключително високо инициативите за изграждането на войнишки паметници и оказва подкрепа на осъществяването на такива благородни и високопатриотични каузи и допълни:

„В съвременния свят отдаването на почит към загиналите войни е мерило за цивилизованост. Във войните за национално освобождение по време на Втората световна война загинаха над 200 хил. българи. Своя принос към олтара на отечеството дадоха и жителите на Своге, Искрец, Свидня и Добърчин. Със своето мъжество и себеотрицание те прославиха по бойните полета родния край и доказаха на Европа и света, че когато българският войн воюва за Родината, нищо не може да го спре. Издигайки паметник в тяхна чест вие демонстрирате, че сте носители на завета, оставен от нашите предци. Затова още веднъж ви поздравявам за чистия патриотизъм и отговорност за грижите за войнишките паметници – символи на националната ни гордост и самочувствие“.

Генерал-лейтенант Илиев и зам. -кметът инж. В. Михайлов откриха паметника. В знак на ползотворното сътрудничество с Министерството на отбраната Община Своге удостои с предметни награди и плакети министъра на отбраната Георги Панайотов, адмирал Емил Евтимов – началник на отбраната и заместник-началника на отбраната Димитър Илиев. Грамота получиха директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов и старшина Валери Савов от МО.
Доц. д-р Софи Пинкас – ветеран от войната, връчи от името на Съюза на ветераните юбилеен медал „75 г. от победата над фашизма“ на зам. -кмета Илия Богданов.

По-късно генерал-лейтенант Димитър Илиев връчи почетна значка на МО на кмета Емил Иванов и заместник-кмета Нина Копринджийска, а с книга на историческа тематика бе награден заместник-кметът Валентин Михайлов. Петър Велчев удостои кмета с почтен плакет на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Пред паметника бяха положени венци и цветя от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, кмета на община Своге, общинската организация на ВМРО, потомци на загиналите войници и офицери, граждани.