Доктор Йотов извършва преглед преди ваксинация
Доктор Йотов извършва преглед преди ваксинация

– Д-р Томчева, 7-ми април – професионалния празник на здравните работници, е популярен вече като Ден на здравето. Всяка година той се отбелязваше по различен начин – някъде с благодарност и искрено, другаде – формално. През последните две години е изпълнен с нещо ново. Преоткри ли българинът смисъла на вашия труд, мисията на вашата професия, готовността за саможертва?

Д-р Любица Томчева – управител на „МБАЛ Своге“ ЕООД

– Седми април – Световния ден на здравето. Би трябвало на този ден хората и обществото като цяло да преосмислят цената на здравето, човешкия живот и труда на тихите герои в бели престилки, а вече и в предпазни костюми и шлемове. Нужно е обществото да пренареди ценностната си система, да помисли по темата: „Ако си здрав имаш много проблеми, но когато си болен, имаш само един. “ Бих искала пациентите да се отнасят към медицинските специалисти с внимание, с уважение и да бъдат търпеливи, защото те са все по-малко, по-възрастни и по– уморени. В тези тежки дни нашата радост, гордост и удовлетворение е от спасените човешки животи.
– Като управител на многопрофилната болница Вие най-добре можете да видите и реално да оцените работата на своите колеги, на всички, работещи в лечебното заведение. И на тези на първа линия в борбата с Ковид-19, и на останалите – всеки от тях е важно звено от общата задача да се опази животът и здравето на пациента. Бихте ли разказали за тях? Сигурно имената ще са много, но си струва да видим хората, чиито лица са скрити от маските, а често и телата им – от предпазните облекла…
– Нека да свалим маските и костюмите на нашите медици и да ги погледнем в очите, да им се поклоним и да помислим, че те също имат своите страхове за собственото си здраве и за близките си. Много от тях преболедуваха и побързаха да се върнат на работа, за да изпълняват дълга си. Представям ви докторите – прекрасни специалисти, безценни:
Д-р Мариана Александрова, д-р Снежина Тодорова, д-р Фани Йончева, д-р Живка Лехчанска, д-р Иво Сираков, д-р Светослав Йотов, д-р Пенко Лалев, д-р Боян Бонев, д-р Николай Панайотов, д-р Афродита Иванова, д-р Христомир Петров, д-р Анатолий Савов, д-р Ивелина Тодорова;
Медицинските сестри: Благовеста Тодорова, която първа влезе в ковид – сектора, Виктория Аспарухова, Десислава Ценова, Петя Николова, Петя Вачева, Силвана Порязова, Славейка Тодоринова, Зоя Тодорова, Сийка Младенова, Вена Колева, Лилия Иванова, Ангелина Касабова и санитарите Янка, Богданка, Силвия, Маргарита, Елина.
Искам да им кажа, че ги обичам от цялото си сърце и всеки ден се моля за тях. Всички тези хора трябваше толкова бързо да се пренастроят и да се справят успешно с лечението на това непознато и коварно заболяване.
– Има ли хора в болницата, посветили се на медицинската професия, които се огънаха или са готови да я сменят с нещо по-спокойно и, защо да крием, понякога по-престижно и доходоносно?
– Не, няма такива.
– Срещате ли разбиране и съдействие? Какво трябваше да промените в организацията на работа през времето досега от началото на пандемията?
– Имам пълно съдействие от общинското ръководство. Г-н Богданов – заместник- кмет, ми се обажда всяка сутрин, с кмета г-н Иванов също се чуваме редовно. Организацията беше доста сложна. Аз казвам, че това е като до вчера да си шофирал камион и в следващия момент да ти се наложи да пилотираш самолет.

Медицинската сестра Десислава Ценова и санитарката Силвия Теофилова

– Тазгодишният Седми април по-скоро е ден на равносметка? Каква е тя за МБАЛ „Своге“?
– Да, 7-ми април може да послужи като повод за равносметка. Мисля, че болницата отговори адекватно на новата реалност, дава нужната сигурност на пациентите от общините Своге, Годеч и Костиброд с оборудването и специалистите си.
За 5 месеца през ковид- сектора са преминали и излекувани 110 пациенти. Някои от тях бяха наистина в много тежко състояние. Мисля, че голяма част от хората са признателни.
Какво бихте казали в този ден на медиците от болницата? А на нас, жителите на общината?
– На медиците – дълбок поклон! Вие сте надежда, упование и сила. Бъдете здрави и нека доброто, което правите, ви се върне многократно. Бъдете горди с професията си и удовлетворени!
На хората от общината пожелавам здраве и да знаят, че битката с ковид е много тежка, а под скафандрите на медиците туптят големи, добри сърца.
Имунизирайте се, защото най-добрата ваксина е поставената!