Пред имунизационния кабинет в МБАЛ „Своге“

Ваксинационната кампания в България започна на 27 декември 2020 г., а в община Своге началото бе поставено на 6 януари. Обособени бяха два имунизационни кабинета, в които работят д-р Йотов и медицинската сестра Сийка Младенова.
На какъв етап е кампанията при нас сподели д-р Любица Томчева – управител на МБАЛ „Своге“ ЕООД:

– До 20 февруари ваксина е поставена на 230 човека от първа, втора и трета фаза. Това са медици, персонал и потребители от социални институции и педагогически специалисти, общински структури и други служители. От имунизираните първа доза са получили 200 човека, а 30 – и двете. Досега не е имало проблеми, не са отбелязани някакви съществени странични ефекти при ваксинирането. В момента имунизираме с продукта на „Астра Зенека“. Започна обхващането и на четвъртата фаза от имунизационния план – възрастните над 65 г. и хронично болните.

Главното е всички да се имунизират, защото при положение, че предстои отваряне на заведенията съществува опасност отново да се повишат болните и за нас, като лечебно заведение, е много важно хората да предприемат това действие. На този етап в ковид-сектора е по-спокойно, има 7 болни. Призивът ми към хората е да се ваксинират, да не се страхуват, защото това е единственият начин да се овладее пандемията.

След обявяването на масовата имунизация, на 21 февруари /неделя/ бяха отворени имунизационните кабинети в МБАЛ „Своге“ и в МЦ „Олимп“, където можеше да се ваксинира всеки желаещ. През този ден ваксина са получили общо 43 човека.