Цветелина Петкова беше първа сред медиците от общината, на които бе поставена ваксина против COVID–19. Защо реши да се имунизира и как се чувства сега, седмица преди втората доза?

– Завърших медицинското си образование през 1999 г. и започнах работа като фелдшер в Дружево. Сега обслужвам и Бов и Миланово. Имунизирах се, защото ме е страх за близките ми, а мисля и за пациентите си. Работя в екип със съпруга си д-р Тодоров. Имам дете на 9 г., възрастни майка и свекърва. Живеем в с. Томпсън, заедно с майката на съпруга ми, няма как да се изолираме и опасността да стана причина да се заразят с коронавирус не беше малка.

И пациентите разчитат на мен. Ако ме няма в Дружево и Миланово, те ще останат без медицинска помощ. Обаждат ми се по телефона по всяко време, купувам им лекарствата и ги доставям на място или ги изпращам по някого. Така че нося голям товар на гърба си – и в преносен смисъл като отговорност, и в буквален смисъл – тръгвам за там с един голям сак с лекарства, плик със спринцовки и игли и дамска чанта.

В практиката си през последната година се срещнах неведнъж с коронавируса, видях и виждам с очите си страха и страданията на тези пациенти и затова не се колебах въобще дали да се ваксинирам. След първата доза имах само слаба болка на мястото на апликацията, което е нормално. Всяка година си правя и противогрипна ваксина, имам опит. Не съм получила никакви странични симптоми или усложнения.

Обичам си професията, не мога да си представя, че бих работила друго. Помня имената, ЕГН-тата и диагнозите на повечето пациенти през годините, приятно ми е да срещам с тях. Някои вече ме питат дали да се ваксинират, но още не е дошло времето за групата над 65 г. и тези с хронични заболявания. Тогава ще направим списък на желаещите за имунизация. Сега отделям голямо внимание за разясняване на епидемичните мерки и необходимостта от спазването им, както и на ефекта от ваксините.

Лично аз спазвам всички изисквания и очаквам втората доза от ваксината, за да работя по-спокойно и да не се притеснявам за близките си. Бих посъветвала всички да се имунизират против COVID-19. Така ще се преборим заедно с това заболяване и ще се върнем към обичайния си начин на живот.