Още през пролетта със заповед на здравния министър многопрофилната болница за активно лечение в Своге откри COVID-сектор, но той реално започна да работи от 25 октомври, когато се наложи приемането на първия болен. Става въпрос за жена от Костинброд с доказана диагноза. Тя е насочена към нашата болница от координационния център поради липса на места в столицата. Приета е и още една жена, резултатът от PCR тестът на която още не беше излязъл до изпращането на вестника в печатницата във вторник сутринта. Каква е точно ситуацията разказа д-р Любица ТОМЧЕВА – управител на МБАЛ „Своге:

д-р Любица ТОМЧЕВА – управител на МБАЛ „Своге

– На този етап в болницата има 6 легла, открити за лечение на COVID-19. В зависимост от бройката заразени в нашата област леглата могат да се увеличат до 39. Това означава, че цялото Вътрешно отделение при необходимост може да бъде обособено за лечение на болни от коронавирус. В неделя, когато дойде първата болна, преместихме пациентите от Вътрешно отделение по другите отделения. Засега са забранени само свижданията в лечебното заведение, плановият прием и плановите операции не са отменени. Това ще стане с допълнителна заповед при евентуалното преминаване на определената за областта бройка заболели от COVID-19.
COVID-секторът е напълно изолиран от останалата част на Вътрешно отделение. Имаме всички видове апаратура, цялата антибактериална и антивирусна защита. Болницата има назначен инфекционист. Специалистите от Вътрешно отделение и медицинските сестри се грижат за пациентите. Първата сестра, която влезе в COVID-сектора, е Веска Тодорова.
Болните в момента са добре. Те са със средно тежка форма и двете са с пневмония. Засега няма болни от коронавирус жители на общината. Нашата препоръка е всички да спазват приетите мерки за безопасност и да бъдат отговорни. На този етап болницата е напълно организирана да поеме болни с COVID-19, но обществото трябва да е наясно, че по всички възможни начини трябва да се щади медицинския персонал. Нашата болница е единствената в региона и координационният център решава къде да насочи нуждаещите се от лечение от COVID-19.
Важно е, че на този етап в болницата няма паника. Естествено всички се страхуват за своето здраве и здравето на своите близки, но подхождат с професионализъм и отговорност. Очакваме подкрепата на населението, за да можем заедно да се справим с инфекцията.

Ако желаете да направите дарение, сметката на болницата е:

„МБАЛ-Своге“ ЕООД
ДСК ЕАД
IBAN: BG49 STSA 9300 1526 1297 93
BIC: STSABGSF
БУЛСТАТ/ЕИК: 000770093