Сдружението с нестопанска цел „Местна инициативна група Костинброд – Своге“ организира на 16 октомври на площада в нашия град празник „Произведено в МИГ „Костинброд – Своге“. На щандове бяха изложени разнообразни продукти. Земеделският производител Филип Стоянов от Зимевица предлагаше различни видове кашкавал, преварено масло, мариновано и топено сирене, сирене с боровинки, сладка от горски плодове и др., които предизвикаха заслужен интерес. Жените от певческите колективи на читалището участваха с красиви погачи и други хлебни изделия. Предвидено бе да се включат и местни грънчари и представители на други занаяти.

Открит бе и офис на открито, където желаещите производители можеха да получат директни консултации и да се презентират възможностите за финансиране.

Петя Димитрова – експерт в МИГ

За нашите читатели Петя Димитрова – експерт в МИГ разказа за стратегията за водено от общностите местно развитие на територията на двете общини. “Специфичното за тази стратегия е, че могат да кандидатстват само жители на общините Костинброд и Своге – обясни тя. – Офисът на МИГ се намира на пазара, работи от 8,30 до 16,30 ч., така че можем да отговорим на въпроси на място, а също по и по имейла.

 Има вече спуснати две мерки по програмата за развитие на селските райони 2014/2020 г. – общинските 72 и 75. Конкретно за Своге през стратегията на МИГ ще се финансират строителството на въжен мост и междублоковото пространство“.

Участниците в празника бяха поздравени от Нина Копринджийска – зам. -кмет на общината.

Присъстващите дегустираха и си купиха от предложените от местни производители продукти и се насладиха на изпълненията на фолклорната група „Китка“, хор „Сезони“ и клуб за народни танци „Заиграй“ с ръководители Снежана Сандова, Юлия Дикова и Лина Петрова.