– Г-жо Дакова, кое е новото в изборите на 2 април в сравнение с предходните?
– Една от по-съществените промени, които се приеха във връзка с тези избори, е гласуването с хартиена бюлетина и в секциите, в които има машини. И другото е за т. н. видеонаблюдение или видеозаснемане по време на броенето на изборните резултати. Законът е такъв, какъвто са го приели депутатите, за съжаление не се разминахме с промени в последния момент. Ние сме тук, в Общината, за да го изпълним.

инж. Даниела Дакова – секретар на Община Своге

Това, че ще гласуваме и с хартиени, и с машинни бюлетини, ще го коментирам в чисто административен аспект. Според мен това ще доведе до по-бавно отчитане на резултатите в тези секции. Досега преди полунощ тръгвахме с автобусите за РИК в София, а сега си мисля, че това ще става в ранните часове на следващия ден. От практиката досега стигам до това заключение, но дано пък секционните комисии ме опровергаят.
– Как на практика ще се извършва видеонаблюдението?
– В средата на м. март няма все още достатъчно яснота, освен едно решение на ЦИК № 1603-НС, което казва, че техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането се извършва от Министерски съвет. Устройствата ще се предадат от администрацията на председателите на СИК в деня преди вота, заедно с изборните книжа. До колкото ми е известно, в момента има процедура за набавяне на устройствата. Очаквам да бъде направено обучение по темата.
Председателят на секционната комисия при приключване на изборния ден ще включи т. н. устройство и то трябва да бъде изключено в момента, в който всички членове на СИК подпишат протокола с резултатите. След подписване на протокола и изключване на устройството за видеонаблюдение, СИК опакова устройството и техническия носител на видеозаписа и го предава на РИК.
– Как ще коментирате последното решение резултатите да се отчитат и отбелязват отделно за хартиените бюлетини, отделно за машинните и тогава да се сумира общата цифра?
– Съдът според мен изправи едно неправилно решение на ЦИК. Позволявам си да го коментирам не за друго, а защото много често контролите на СИК не съвпадат. Всеки път си говорим за това по изборите. От 40 секции при предишни избори 4 протокола са верни, останалите са грешни. Затова в РИК при предаването им присъстват поне трима членове от различни политически сили, за да се коригират грешките, ако се открият такива. Когато нямаш конкретния брой от едните и от другите бюлетини, а само общият им брой, както беше решението първоначално, работата ще стане в пъти повече, за да се броят отново хартиените и машинните бюлетини, да се видят кои са грешни в общия брой и вече тогава да се коригират грешните.
– Ще се справят ли членовете на нашите секционни комисии?
– Най-тежко е в СИК, трябва да са много подготвени. Затова апелът ми политическите сили е да си огледат хората в тях, да ги изпратят на обучение. Нашата работа е да организираме тези обучения. Сигурна съм, че повече от 80 – 100 човека от всичките над 300 няма да дойдат. Идват всеки път едни и същи хора, които си знаят и задълженията, и новостите.
– Как върви подготовката за произвеждането на извънредните парламентарни избори в община Своге?
– Общината спазва сроковете по хронограмата. Навреме си направихме срещата с политическите сили, имаше срок за представяне съставите на СИК от тях. Отново около 40 ЕГН-та бяха сгрешени, трима бяха починали. РИК ни ги връща и ние започваме да проверяваме, защото не са звъннали на хората, а са подали членовете на СИК от последните избори.
– Увеличава ли се заплащането на членовете на СИК и това ще стимулира ли повече желаещи да се включат в тях?
– Основното заплащане е доста по-високо. Предишните пъти имаше средства за получаване на книжата в събота преди деня на вота, за пътуването и предаването на резултатите в РИК. Сега са останали тези за предаване на резултатите. Виждам, че на ниво държава има желание да се мотивират хората, които участват в основния изборен процес.
– Колко и кои партии в нашата община са се регистрирали за участие?
– Всичките 21 партии и коалиции са регистрирани и в нашия район.
– Намалял ли е броят на гласоподавателите в община Своге в сравнение с 2022 г.? А каква е напоследък тенденцията за броя на гласувалите – спада ли избирателната активност и при нас, както е в страната като цяло?
– Към този момент с около 100 избиратели по-малко има в списъците. Това е по-малко от един процент. Избирателната активност е съпоставима с тази в страната.
– Какви са конкретните задачи на кметовете и кметските наместници по места по организацията на вота? Имаше ли пропуски от тяхна страна на последните избори?
– Задачите им са рутинни – да има дежурства за подаване на заявления за гласуване на друго място и др. Кметовете досега са се справяли много добре. Дори без да им влиза в задълженията те сутринта в изборния ден са в кметствата, за да гарантират, че всичко е наред.
– Какво трябва да знае всеки избирател? Какъв съвет ще дадете на колебаещите се да гласуват?
– Ако са се уморили от гласуване или не са доволни, че нямаме редовно правителство и работещ парламент, нека да слушат дебатите по време на предизборната кампания, да се запознаят с това какво предлагат партиите и да отидат да гласуват. За да има стабилност в държавата, по-ясни правила, трябва да гласуваме. Надявам се този път да се преодолее непоносимостта между партиите, да не се допусне езикът на омразата и да бъде излъчено правителство.