снимки: Борис Кръстев

Много емоционална и красива беше вечерта на 8 март в читалището в Гара Лакатник, когато се откри изложбата „Фолклорни истории“ на Цанка Цветкова-Коюва. Авторката представи над 40 картини, изпълнени с различни техники и няколко дърворезби, в които тя е отразила красотата на българката и нейния костюм-носията.
„Изложбата е едно ехо от миналото. Очарованието на българката и нейната празнична носия в различните региони на страната се оказаха един неизчерпаем източник на вдъхновение за мен. Красотата и естетиката на костюма, символиката, пъстротата, цветовете на шевиците, забраждането, украшенията за главата, пафтите… Всяко нещо си има отправна точка, за мен тя беше Рибново и гелините… „ – сподели Цанка.
Тя бе подкрепена широко от обществото на Гара Лакатник в своята кауза. Решението й е да дари средствата, събрани на изложбата, в полза на читалището.

Дефиле на автентични носии съпътства изложбата. Беше им вдъхнат нов живот, дори за кратко. В него взеха участие девойки от Лакатник, които представиха различни носии. Изложбата на авторката беше подкрепена от художествените ръководители на танцовите състави към НЧ „Искърски пролом – 1934“ Емил Петков и Даниел Павлов, заедно с Валентин Войков. Тримата изпълниха един прекрасен мъжки танц-поздрав към дамите.
Женската фолклорна група към НЧ „Никола Вапцаров“, с. Томпсън с акордеонист Евгени Павлов, бяха гости на осмомартенското събитие в празничната вечер. Те представиха три песни от прекрасния си репертоар и бяха силно аплодирани от публиката. Биляна Георгиева – секретар на читалището в с. Томпсън, също отправи поздрав към присъстващите на събитието. Всички си пожелаха още такива впечатляващи срещи и в бъдеще. Фоайето на читалището се изпълни с много цветя и усмивки.