Премиерата на филма “Магията на традициите”, се състоя на 28 януари по Фен фолк ТВ. Филмът е заснет по инициатива на кмета на общината Емил Иванов и отразява обичаите в нашия край. За снимачна площадка бе избрана „Пачовата къща“ в с. Оплетня като автентично място, което съхранява българщината, а участници бяха 7 от читалищата в селата – Желен, Томпсън, Владо Тричков, Реброво, Гара Бов, Гара Лакатник, Зимевица.
„Магията на традициите“ се нарича и новото предаване, което стартира на 28 януари в ефира на Фен Фолк ТВ и което излъчи първия епизод от филма. То ще представя фолклора, традициите и народното творчество на различните области в България, които се открояват със своите характерни белези. Водещ на предаването е фолклорната изпълнителка Галина Димитрова.
Първият епизод на предаването „Магията на традициите“доведе зрителите в с. Оплетня. За местните обичаи разказа Нина Копринджийска – зам. -кмет на община Своге. А фолклорните групи от НЧ “Св. Св. Кирил и Методий“– с. Желен, НЧ „Н. Вапцаров 1956“– с. Томпсън и НЧ „Светлина 1896“– Гара Бов, демонстрираха обичаите, свързани с Бъдни вечер и Коледа. Показани бяха и типични за нашите села традиционни ястия. Зрителите се насладиха и на оригинални песни от свогенския край и на красивите пъстри носии на певиците и коледарите.
В следващите епизоди на предаването бяха показани и традициите и обичаите, в изпълнение на самодейците от останалите читалища, заснети досега във филма.
От НЧ „Народна култура-1954“ – с. Владо Тричков, пресъздадоха “Предсватбена седянка“, а от НЧ „Искра-1928“ – с. Реброво – обичая „Беленка“. Танцьорите от НЧ „Искърски пролом-1934“ – с. Гара Лакатник, показаха народни хора и танци, пренесени от миналото, а изпълнители от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1931“ – с. Зимевица, разказаха как жителите на селото са се пазили от мечки, като разиграха традицията около Андреев ден.
Предстои през пролетта и останалите 8 читалища да покажат пред камерите своите знания и умения. А филмът ще остане за поколенията, за да се съхрани магията на традициите в региона.