Снимки: Борис Кръстев
Снимки: Борис Кръстев

За първи път след двегодишно COVID прекъсване, празниците на Гара Лакатник се състояха в традиционния им формат.
На 14 май ПСС – отряд Лакатник откри събора с три мероприятия в рамките на традиционните празници на Гара Лакатник. Стотици жители и гости се включиха в атрактивните събития при ясно, слънчево и безветрено време.
Денят започна с демонстративен 100-метров алпийски тролей. Той е с дългогодишна история и през годините претърпява различни варианти по диагонала от над алпийската къщичка „Орлово гнездо“ в скалите, до заслон „Алпийска поляна“. Тази година тролеят отбеляза и юбилей от своето начало – 20 години атракционни демонстрации. По него се спуснаха над 80 души от селището и гости на събитието, дошли организирано специално от различни краища на страната.
Спасителите осигуриха и други алпийски атракции за смелчаците: спускане на рапел по отвесна скала. След това отрядът осигури безопасността на участниците във водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти. Той се състои също всяка година привечер на първата седмица на месец май и е възпоменание за отлетелите нависоко „орли“.

Привечер отрядът обезпечи провеждането на факелно шествие, уникално за страната. Пътеките се вият зигзагообразно през Лакатнишките скали в стръмен терен. Шествието представлява шеметна гледка от селището с огнена нишка в навечерието на неговия събор.
В същото време в центъра на Гара Лакатник денят бе открит с празник на детската рисунка. Включиха се над 30 деца от селището и гости от столицата и северозпадния край.
След това бе открита изложба на живопис и рисунка в читалището на тема „Обредни маски и пейзажи“. Основен двигател на нея бе Димитър Димитров – Мимо, който ръководи ателие за рисуване в местното читалище. Неговият син Симеон Димитров – Соми, ръководи сега столичното им ателие по рисуване “Соми”. Баща и син прегърнаха идеята и въплътиха в творчески нюанси жители и гости на Лакатник в една необятна тема в подножието на скалите.
След посрещането на факлоносците с аплодисменти и адмирации, започна празнична фолклорна програма. Тя включваше хора и танци в изпълнение на танцовите състави „Пламъче“, „Весели крачета“ и „Искърски пролом“ към НЧ „Искърски пролом – 1934“ и състава „Лакатнишки фурии“. Преди нея пред стотиците жители и гости, дошли от различни краища на страната и от чужбина специално за празника, приветствия поднесоха секретарят на читалището Цанка Цветкова-Коюва и кметът на Гара Лакатник Иван Михайлов.
Лъчезар Вунчев – началник отряд ПСС-Лакатник, също поздрави жителите и гостите като отбеляза, че след пандемичните две години на затишие спрямо ковид мерките, радващ факт е присъствието на толкова много хора и отбеляза, че в скалните дейности също са се включили стотици хора.
Празникът продължи с народно веселие и хора, а кулминацията на вечерта бе колоритната заря с цветен спектакъл в небето над скалите.