15 август

На 15 август към 16 ч. водата в река Искрецка по неизвестни причини внезапно спря. При направеното наблюдение се оказа, че вместо 130 л/сек притокът е едва 25-30 л. Това доведе и до прекъсване на водоснабдяването в Искрец, Свидня, Своге и части от Церово и постави хиляди жители в трудна ситуация. Късно вечерта в Община Своге се събра кризисният щаб по бедствия и аварии. В заседанието взеха участие ръководството на общината, представители на ВиК – София област и район Своге, на РЗИ, РУ на МВР, РСПБЗН, кметове и кметски наместници, специалисти от общинската администрация. Обявено бе бедствено положение и се набелязаха следните мерки:

  1. Осигуряване на водоноски с питейна вода за населените места;
  2. Изготвяне на график и местостоянки на водоноските;
  3. Извършване по спешност на хидрогеоложки проучвания за изграждане на сондажи в гр. Своге и засегнатите села;
  4. Обсъждане изграждане на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за алтернативно водоснабдяване на населените места – гр. Своге, с. Искрец, с. Свидня, с. Церово;
  5. Кметовете на засегнатите села да създадат временни щабове и организират снабдяването с вода на населението, като докладват обстановката на оперативните дежурни на Община Своге
  6. Да се уведомят за бедственото положение Министерски съвет, МОСВ, МРРБ, Междуведомствена комисия по бедствия и аварии, Областен управител;
  7. Да се подсигурят противопожарни подстъпи към р. Искър за противопожарно водоснабдяване.

16 август

На 16 август в интервю заместник-кметът инж. Валентин Михайлов сподели какво се прави за запознаване с причините, предизвикали тревожната ситуация и за снабдяването на населението с питейна вода. Според мнението на специалисти е възможно да има разместване на пластовете вследствие регистрирани наскоро земни трусове в района на Сливница и извън територията на страната- в Сърбия и отклоняване на водата в карстовите пещери. Другият вариант според него е да има срутище някъде в подземния път на питейната вода и трябва да мине време тя да го избута. Това може да се подпомогне като се увеличи дебита й. Водата идва от Петроханския район, от „Студена река“ – около 30% е в посока към община Своге, останалата част – към гр. Монтана и ако за ден-два тя се насочи в по-голям процент към Своге т. е. ако се увеличи дебита е възможно бързо пробие запушването, ако причината е такава.
Той изказа благодарност на кметовете на общините Гоце Делчев и Ихтиман, които веднага са изпратили 12 и 5 тона вода.

17 август

От 17 август на над 15 места в града и в засегнатите села бе осигурено раздаването на минерална вода. Разположени на възлови места бяха и 6 водоноски. Трудноподвижни и възрастни хора имаха възможност да заявят мобилна водоноска на кмета на населеното място, а за гр. Своге – на телефон: 0888434391. Спешно бяха заредени детските градини и лечебните заведения.
За съжаление липсата на течаща вода се оказа фатална за рибарниците по поречието на реката и бяха загубени тонове риба, което създава опасност и за екологична катастрофа. Инж. Михайлов – заместник-кмет на общината, подчерта, че започва спешен сондаж за търсене на алтернативни варианти за водоснабдяване, защото това е единственият и основен водоизточник.
Гл. комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, който бе на посещение в Своге, изрази подкрепа на Общинския щаб: „Те са опитни, справяли са се и в други екстремни случаи. Това, което правят, е добре. Вече има два резервни варианта за сондиране, така че бързо и безопасно да се реши проблемът. Още днес /17 август/ въпросът ще се обсъди на правителствено заседание, за да се окаже допълнителна подкрепа с предоставяне на бутилирана вода на населението. Това, което е възможно, в момента се прави. Хората трябва да бъдат спокойни, че има кой да се грижи за тях. Ще решим нещата, но кога – не мога да се ангажирам. Националното сдружение на общините оказа незабавна подкрепа. Бутилирана вода тръгна освен от Гоце Делчев и Ихтиман, също и от Столична община, Дупница, Пловдив, Девин, Бачково…“. По-късно изпратиха вода и Горна баня, и Ботевград…
Гл. комисар Николов коментира и твърдението на екосдружението „Балканка“, че цялата вода оттук се отклонява към Петроханската каскада. „Според хидролозите, с които разговарях, по-скоро става дума за срутвания, размествания на земни пластове и това е довело до липсата на вода“ – смята той.
Междувременно специалистите се бяха качили на Петрохан, за да се види дали може от деривацията към каскада „Петрохан“ да се върне вода към река Искрецка.


99 хиляди литра питейна вода от държавния резерв отива за Своге. Това стана ясно от брифинга на говорителя на служебното правителство Антон Кутев и на шефа на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов след заседанието на кабинета на 17 август:
„Правят се консултации с хидрогеолози за най-бързо възстановяване на притока на вода. „Уточнено е с шефа на НЕК – „Язовири и каскади“ г-н Груев изграденото водохващане под връх Петрохан да бъде изцяло насочено към с. Искрец. Така че да опитаме да възстановим водните количества, които отиват към Студена река – оттам в каптажа на с. Искрец. Надяваме се да даде резултат.
Един друг резервен вариант, който хидрогеолозите ще изследват, е да се свържем с голямо подземно езеро от мрежата пещери, която е с дължина около 200 км, и да се реши въпроса в близко време“ – каза още гл. комисар Николов.
ВиК ЕООД информира, че вече се работи по изграждане на два шахтови кладенци. На 18 август ще бъдат доставени помпите за тях и в рамките на деня ще започне подаване на вода по довеждащ водопровод към Своге. След срещата с хидрогеолози е уточнено и мястото за нов сондаж, като подготовката за изграждането му започва на 18 август.
Към 15 ч. се наблюдава леко покачване във водата на основния водоизточник за гр. Своге и прилежащите населени места – 32 л/сек, а около 21 ч. увеличението на дебита 41, 53 л/сек.

18 август

Към 7, 35 ч. на 18 август е измерено увеличение на дебита на водата на 54, 72 л/ сек. Късно предишния ден е пристигнала част от водата от Държавния резерв. Създадена е организация от Общината за нейното разтоварване и разпределяне по селища. Пунктовете ще бъдат зареждани периодично. А в с. Искрец недоволството ескалира заради изчезналата река. Пред БТВ жители заявиха, че събират подписка и настояват за проверка на съоръженията, които захранват с вода от местните реки каскадата от ВЕЦ-ове на Петрохан.
Според ВиК дебитът на водата към 18 ч вече е 86 /сек.
Животът се върна – така жители на с. Искрец определиха идването на водата в края на деня. През нощта реката потече пълноводна като през пролетта и хората в града я посрещнаха с облекчение.

19 август

Управителят на ВиК – София област, Иван Иванов уточни пред БТВ:
„Към 18 ч. на 18 август дебитът беше доста силен – 488 л/сек, а към 21 ч. стана над 600 литра. Започнахме възстановяване на водоподаването и вече и в Своге има вода. За тези няколко дни природата с нейните крайности ни зададе доста остри въпроси, получихме и отговорите. Разчитаме сега на институциите и държавата да започнем да действаме ускорено, за да решим проблемите. Това, което казаха хидрогеолозите, е, че причината са евентуално наноси, които са запушили достъпа на водата до водоизточника или някакво пропадане в тези пещери. Тяхната прогноза беше, че тя ще дойде с ударна вълна, което се и случи в крайна сметка в рамките на три дни“.
А според кмета на Искрец Радослав Янчев възникват много въпроси във връзка с деривацията на водата на Петрохан – тя законна ли е, законни ли са всички водовземания по нея, законно ли се експлоатира и от кого, може ли целогодишно да се експлоатира. Тях ще ги зададат до компетентните органи чрез подписката, която събират.


Тревога и надежда, събрани в 4 дни. Първо изчезнаха усмивките на хората, после – прането от просторите. След това тревогата се настани трайно в погледите и думите, а след нея – и надеждата, която, макар и бавно, се увеличаваше, че „реката ще се върне“. И тя се върна, но остана съмнение за неуточнената официално причина и чувството за известна несигурност дали няма да се случи пак.
С благодарност към всички, които 4 дни се бориха да има питейна вода. И към всички, които проявиха солидарност и помогнаха в този труден момент, за да се върнем към нормалния начин на живот!