Ива Митева и Мариана Кукушева прерязаха лентата на учебния център за електромобили
Ива Митева и Мариана Кукушева прерязаха лентата на учебния център за електромобили

Тази година Денят на шоколада в ПГ „Велизар Пеев“ включваше откриване на учебен сервиз за специалност „Електрически превозни средства“, на исторически кът по проект на МО и МОН „Изучаване и съхраняване традициите на българската армия“ и традиционната изложба на шоколадови изделия.


Гости на гимназията бяха Ива Митева – заместник-председател на Народното събрание, Мария Медарова – заместник-министър на образованието, Наталия Миталевска – директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“и други представители на МОН, полк. доц. д-р инж. Илиян Ангелов – декан на факултет „Общовойскови“ в НВУ „В. Левски“– Велико Търново, Нина Копринджийска – зам. -кмет на общината, Веселин Запрянов – председател на Общинския съвет, Ани Маринкова – директор на фабриката за шоколадови изделия и Марияна Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Ива Митева и Мариана Кукушева прерязаха лентата на учебния център за електромобили и пожелаха много успехи на учениците, които ще се обучават в него.
Новият сервиз е специализиран за електромобили и електрониката по двигатели с вътрешно горене. Базата разполага с най-модерните устройства за тестване на различни видове двигатели.
В историческия кът бяха изложени копия от картини на художника Васил Горанов, на исторически документи, надписи от средновековието, униформи и автентични знамена.

Георги Маринов – председател на Националния съюз „Единение”, представи уникална колекция на оръжия, свързани с национално-освободителните борби. Един от най-забележителните експонати беше ловната капсулна пушка, личен подарък от Васил Левски на прабабата на Маринов – баба Парашкева.
Отслужен бе и молебен от отец Любомир Пешев.
Гостите разгледаха с интерес и изложбата на шоколадови изделия, изработени от учениците, както и шоколадовите скулптури, някои от които впечатляваха с височината си над метър и половина.