Първа бе имунизирана Цветелина Петкова – фелдшер в Гара Бов. Ваксината ѝ бе поставена от старшата сестра на хирургичното отделение Сийка Младенова, а прегледът преди това се осъществи от анестезиолога д-р Мария Томова

 – Първата фаза от имунизационния план против COVID-19 обхвана медиците на първа линия в големите градове. Ваксинирането на колегите от цялата страна, на останалите рискови групи и на всички желаещи ще стане съгласно приетия за страната график. На 5 януари получихме два флакона с ваксина на Pfizer/BionTech за 10 човека. Тя бе доставена с хладилна чанта, съхранявахме я в хладилник, съгласно правилата. Получихме подробни указания и кратка характеристика на продукта, документ за информирано съгласие, картонче, в което се отбелязва партидния номер. Данните ще бъдат въведени в Националната информационна система.

Д-р Любица Томчева – управител на „МБАЛ Своге“ ЕООД

В края на м. г. от РЗИ ни изпратиха писмо да създадем организация по масовото имунизиране на населението. Трябва да имаме два изнесени кабинета със съответното оборудване. В момента се преустройват две помещения извън сградата за тази цел. Получихме една т. н. пътна карта, в която са описани всички изисквания към помещенията – хладилник с външен индикатор за температурата, бюра, спешен шкаф, кушетка, отопление и др. – всичко, което е необходимо. Очакваме да видим какви ще бъдат нарежданията по-нататък от РЗИ.

Масовата имунизация ще започне когато дойдат следващите партиди. Във всяка болница се сформира специализиран имунизационен кабинет и в него през първата фаза се обхващат медицинските специалисти. След това са потребители и персонал на социални институции и педагогически специалисти. В третата фаза са служители на общински структури и други служители, участващи в осигуряване  функционирането на основни за обществения живот дейности.

Четвъртата фаза се поема от общопрактикуващите лекари. В нея подлежат на имунизация възрастни хора на и над 65 г. и уязвимите групи от населението. Личните лекари ще правят прегледите и ще оценяват състоянието на своите пациенти.

От м. октомври до 29 декември в ковид-сектора в Своге са излекувани общо 39 човека и са починали трима. Към 6 януари в него се лекуват 12 човека.

 – Няма тежко болни, но те при това заболяване са непредвидими, има и млади хора – обясни д-р Томчева. – Наблюдаваме ги много внимателно, защото състоянието им може да се промени във всеки един момент. Персоналът ни там е мотивиран, всички вече придобиха опит, което е много ценно. Пациентите, които  освен от Своге са и от Годеч, и от Костинброд са доволни, получаваме благодарности и поздравления.

Можем да кажем, че започваме годината с надежда. Пожелахме си здраве и по-добри дни. Имунизацията дава допълнителна надежда и се радваме, че я започнахме точно на този ден.