На 1 август – денят на станалия традиционен събор „По стъпките на Вазов“, в местността „Могилата“ над с. Лесков дол стана официалното откриване на паметния знак „Аз съм българче“. Тази инициатива се породи преди няколко години в чест на патриарха на българската литература Иван Вазов, който е посещавал и написал част от творбите си в Свогенския край. Организира се от Община Своге и сдружение „Обединени балкани“ с подкрепата на велоклуб „Велокрация“.

Събитието стартира с велопоход  и пешеходен маратон по стъпките на Вазов до „Ветрилова воденица“. На церемонията в местността „Могилата“  отец Росен Андонов освети новопостроения паметен знак, след което той бе официално открит от Нина Копринджийска – заместник-кмет на община Своге и Андрей Маринков – председател на сдружение „Обединени балкани“.

Г-жа Копринджийска поздрави присъстващите с празника и с новата придобивка, която пази историята жива, а Андрей Маринков благодари на кмета на общината Емил Иванов и на всички останали, които са го подкрепили за осъществяване на идеята и изпълнението на проекта за паметен знак „Аз съм българче“.

Празникът продължи с музика, народни хора, викторина. Специален гост бе народният певец Илия Луков. А късно вечерта небето над Лесков дол се озари от празнична заря.