На 30 юли бе официално открита дългоочакваната от всички граждани на Своге спортна зала в СУ „Иван Вазов“. Тя бе построена със средства от Министерството на образованието и науката и в нея ще могат да спортуват 560 ученици от училището, както и участниците в клубовете по волейбол, баскетбол, таекуондо и акробатика и др.

Лентата бе прерязана от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и инж. Валентин Михайлов – заместник-кмет на общината. Сред официалните гости бяха и председателят на Общинския съвет Веселин Запрянов и зам. -кметът Илия Богданов, общински съветници.

Церемонията започна с изпълнения на мажоретен състав с ръководител Невяна Кирилова и с водосвет, отслужен от отец Валери. В поздравлението си инж. Михайлов сподели, че за него е особено приятно да влезе в реновираната вече зала, защото е участвал като технически ръководител в нейното строителство, а оттогава – вече 35 години, тя не е била ремонтирана. Трябва да призная, че закъсняхме  с няколко месеца, но се наложи допълнително проектиране и изграждане на котелно помещение – обясни той, изказа благодарност за отпуснатите средства за строителството и пожела високи постижения на младите спортисти.

„Надявам се, че залата ще донесе много радост и спортни успехи на учениците от Своге – каза в приветствието си министър Кралев. – В програмата на министерството на образованието е предвидено да се ремонтират физкултурните салони в много училища и да се построят нови там, където няма. Надявам се повече деца да имат щастието да работят в такива прекрасни зали като тази в Своге. “

Накрая г-н Михайлов поднесе подаръци на министър Кралев, изработени от учениците от ПГ „В. Пеев“ и връчи ключа от залата на директора на СУ „Иван Вазов“ Любомир Янакиев.

 Разширението и реконструкцията на физкултурния салон към СУ „Иван Вазов” започна на 17 април м. г. Той се превърна в модерна многофункционална зала със 189 седящи места и с възможности за различни видове спорт.

Пристроена е още една постройка със санитарен възел и техническо помещение. Има и коментаторски пулт, открита тераса с изолация, направени са гранитни стълбища и облицовки. На съществуващата площадка е поставен нов асфалт с акрилна настилка и тя вече е игрище за баскетбол. Изградена е нова подпорна стена. На покрива е монтирана фотоволтаична система със соларни панели. Направено е ново отопление и вентилация на залата, нова спортна настилка, окачени фасади.

Така физкултурният салон се превърна в модерна, многофункционална зала, която отговаря на всички съвременни условия за спорт.