На 29 май в Своге се състоя официална церемония по освещаване и връчване на знамето на 10-ти ученически гвардейски отряд, създаден по инициатива на общинското ръководство, Сдружение “Младежки гвардейски отряди” и Министерство на отбраната. Отрядът – символ на добродетелите и традициите на българското войнство, се състои от 32 момичета и момчета от 8 до 12 клас, селекционирани от представители на МО между 150 кандидата.

Гости и участници в събитието бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-кметовете на община Своге Илия Богданов и Нина Копринджийска, председателят на Общинския съвет Веселин Запрянов, командирът на Националната гвардейска част полковник Кънчо Иванов, д-р Денислава Ангелова – инициатор на гвардейските младежки отряди и оркестри, бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба „Военна полиция“, директорите на ПГ „В. Пеев“ и СУ „Ив. Вазов“ Станчо Атанасов и Любомир Янакиев, представители на други местни институции.

След като отец Стефан отслужи молебен и освети знамето, а министър Каракачанов, полковник Кънчо Иванов и Станчо Атанасов го прикрепиха на дръжката то беше тържествено връчено на ученическия гвардейски отряд.

От името на Министерството на отбраната на г-н Богданов, Станчо Атанасов и Любомир Янакиев бяха поднесени възпоменателни плакети и книги с военно-историческа тематика.

С кратко слово министър Каракачанов се обърна към гостите на събитието и младите гвардейци:

„Униформата, която носите днес, има славна и красива история. Това е униформата на „Хвърковатата чета“ на Бенковски и въстаниците от Априлското въстание. Тя е красива, но също така и ви задължава да се учите добре и да развивате чувство за патриотизъм. Пожелавам ви успех в училище, с гордост да носите униформата на 10-ти младежки отряд и заедно със знамето да бъдете част от всички хубави, родолюбиви мероприятия в Свогенска община – община с будно българско население и традиции. “

От името на Община Своге и на кмета Емил Иванов слово произнесе и г-н Илия Богданов. Той благодари на Министерството на отбраната за приноса му за създаване на свогенския младежки гвардейски отряд, което е пример за една градивна политика между държавната и общинска власт.

 „От днес вие сте символ и гордост на община Своге“ – обърна се той към младите гвардейци. – Носете знамето чисто и неопетнено, бъдете патриоти и обичайте родината и родния си край където и да се намирате! “

На площада бяха паркирани два военни автомобила „Пустинна котка“, имаше войници в пълни бойни униформи с бронежилетки и каски, с които хората се снимаха

След това думата взе д-р Денислава Ангелова: “Щастлива съм, че днес приемаме поредния гвардейски ученически отряд в нашето сдружение. Убедена съм, че всички ние ще се гордеем с тези деца“– сподели тя, благодари на екипа на МО и на целия личен състав на Националната гвардейска част и връчи удостоверение за ръководителя на новосъздадения отряд.

Поздравление поднесе и командирът на Националната гвардейска част полковник Кънчо Иванов: „Вие сте нашите бъдещи наследници и последователи, а някои от вас – и бъдещи гвардейци и войни на България. Никога не нарушавайте правните и морални норми. Стремете се в редовете на гвардейския отряд да се изградите като достойни граждани на Република България“! – пожела той на младите гвардейци и връчи плакет и картина на представител на Община Своге.

На свой ред зам. -кметът И. Богданов поднесе на министър Каракачанов и г-жа Ангелова възпоменателни плакети, изработени от социалното предприятие „Своге тур“ от гранит от Лакатнишките скали, за да им напомня за нашия край.

Интерес предизвика и шатрата с изложени оръжия, които бяха разгледани от министър Каракачанов, останалите гости и присъстващите граждани.