снимка Борис Кръстев

Създадено през 1927 г., НЧ „Пробуда – 1927 г. ”– с. Миланово, през годините до днес развива активна дейност. От 2013 г. организира или участва в повече от 30 културни събития всяка година. В селото стана сякаш задължително провеждането на празниците ”Трифон Зарезан” – 1-ви февруари; „Пробуждане с хоро” – 3-ти март (със специално ушити и подготвени дрехи на Райна Княгиня и четнически дрехи); Вечерна проверка – заря в памет на загиналите във войните милановчани – 5-ти май (за този празник специално се изработи реплика на знамето на 35-ти Врачански полк, в който са се сражавали милановчани); Ден на славянската писменост и култура – 24-ти май; Фолклорен събор „Хоро се вие, песен се пее” – около 15 август; отбелязване на официалните празници на България с вдигане на знамена и др.

От 2013 г. към НЧ „Пробуда – 1927 г. ” се създаде танцов състав за автентични хора „Миланово”, повечето от членовете на който са активни участници във всяко едно културно събитие, организирано от читалището. Първоначално той участва в събори из общината. През 2015 г. решава да тръгне из България. От Събора на народното творчество – Рожен, се завръща с трета награда.

Много силно участие има в организираните от клуб „Северняците” с ръководител Джейлян Демирев фестивали „Любимото ми хорце” – гр. Плевен. От 2016 г. до 2019 г. танцовият състав участва в Старопланински събор – гр. Велико Търново, откъдето взема сребърен медал от участие за Световната купа по фолклор и златен медал от Български национален шампионат.

От двете си участия в Балкански шампионат по фолклор „Жива вода” – гр. Хисаря е два пъти балкански шампион в категория „Автентични хора” (два златни медала). Той е два пъти европейски шампион с два златни медала от Европейски шампионат по фолклор – гр. Слънчев бряг (2016 г. и 2017 г.) в категория „Автентични хора”. Също има Цялостна награда за визия от този шампионат, което включва избор на хоро, избор на музика, визия и представяне. Световен вицешампион по фолклор (2016 г.) и световен шампион (2019 г.) от Световен шампионат по фолклор гр. Слънчев бряг, в категория „Автентични хора”.

Два пъти е носител на Голямата награда „Златен Орфей” в категория „Автентични хора” от Черноморски събор – гр. Китен (2017 г., 2018 г.) и носител на наградата на кмета на Царево (2019 г.). Два пъти печели второ място от Международния фестивал „Малешево пее и танцува” – с. Микрево (2017, 2019 г.). Второ място и сребърен медал – от „Фолклорна магия” – гр. Банско; награда на кмета на Самоков от фестивала „Нашенско хоро”; плакет със златен медал и 100 лв. от „Приморска перла”, гр. Приморско и много други награди от различни краища на България. През 2017 г. беше направен филм за танцов състав „Миланово”.

За 30-ти май 2020 г. по културния календар на читалището беше предвидено да се проведе нов конкурс „Надиграване на открито” в една от махалите на селото, което е с прекрасна природа и позволява такова събитие. Подготовката беше започнала, но поради стеклите се обстоятелства нямаше как да се състои. Читалищното настоятелство взе решение да се проведе онлайн и да участват 15 групи. Всъщност в конкурса взеха участие 17 групи от София, Своге, с. Владо Тричков, с. Церово, с. Писанец (обл. Русе), гр. Пордим, 2 състава от гр. Монтана, гр. Лом, с. Челопек (обл. Враца), 3 състава от гр. Павликени, гр. Стара Загора, с. Пещера (обл. Перник), с. Кладница (обл. Перник), с. Доброславци.

Журито беше от 7 човека с председател Мариана Нуцова (етнолог, програмен директор на ТВ „Еврофолк“ и представител на ЕАФФ за България). В него взе участие и Нина Копринджийска – зам.-кмет на общината.

Със съвместното решение на читалищното настоятелство и журито се присъдиха награди /купи/ на всички участвали състави, тъй като конкуренцията беше достатъчно силна.

Първото място беше присъдено на КНХ „Жеравица” – гр. Монтана. Наградата на публиката отиде за КНХТ „Мойто либе” – гр. Своге. Наградата за цялостно представяне в категория „Изворен фолклор” – на ТСИФ „Ломски ритми” – гр. Лом, а за цялостно представяне в категория „Хореографска разработка” – ФААИФ „Кладница” – с. Кладница.

Второто място се присъди на ТС „От малки до големи”, с. Владо Тричков. Три бяха детско-юношеските състави. Наградата за най – млади участници бе присъдена на ДТШ „В шоплукъ” – с. Церово.

Нашето читалище благодари на Община Своге за подкрепата и помощта, която ни беше оказана за организирането и провеждането на конкурса. Благодари на участниците в конкурса и на хората, които поддържаха страницата на ТС „Миланово” във фейсбук, където всъщност се проведе конкурсът.

За август се предвижда по културния календар VІІІ фолклорен събор „Хоро се вие, песен се пее”. НЧ „Пробуда – 1927 г. ”, с. Миланово, има готовност да започне организирането и провеждането му, защото фолклорът трябва да се съхранява и разпространява. Това е българското, това е България.