Повече от 20 футболисти се събраха за първата тренировка на свогенския тим. На 13 юни очакващият покана от БФС за участие във Втора лига отбор официално стартира своята предсезонна подготовка, на която присъстваше и изпълнителният директор на ФК „Спортист“ Петър Веселинов.

Съставът ще се води този сезон от стария спортно-технически състав – старши треньор Г. Станков, помощник треньор и спортно-технически директор Б. Стойчев и треньор на вратарите М. Александров.
„Спортист“ продължава да очаква покана за професионалния футбол, тъй като към 22 юни само 6 клуба са с лиценз за Втора лига за новия сезон – „Локомотив“ Сф, „Струмска слава“, „Пирин“ Бл, „Кариана“ Ерден, „Септември“ Сф и „Хебър“ Пз. Очаква се в следващите дни да има информация и за други клубове за втория ешелон, някои от отборите имат да оправят забележки от комисията.
За новите членове – „Добруджа“, „Янтра“ Габрово, „Созопол“ и „Миньор“ Перник, както и получилите покана „Марица“ Пд и „Септември“ Симитли срокът за покриване на критериите е малко по-дълъг, тъй като идват от аматьорския футбол.

„Спортист“ освободи от миналогодишния отбор Симеон Иванов – Матараци, Калоян Ангелов, Михаил Петров и Дани Васев. От новите 8 попълнения на тази етап сигурни са Деян Петков от “Локомотив“ Горна Оряховица – нападател, неговият досегашен съотборник Георги Янев – халф, Николай Томов от „Спартак“ Варна – краен нападател, Рангел Игнатов от „Оборище“ Панагюрище – нападател, Кристиян Николов от „Сливнишки герой“ – централен нападател и Сибил Карагьозов също от „Сливнишки герой“ – ляв защитник.

Ръководството е в преговори със защитника Ангел Грънчов (ЦСКА) и вратаря Николай Радев, който се прибра от Англия и е бивш футболист на „Витоша“ Бистрица, а за последно игра и в Своге. Двамата имат желание, очаква се развръзка както и информация за някои неочаквано нови попълнения.

4 контроли са сигурни. С юношите на U19 на „Витоша“ Бистрица, вече се изигра на 20 юни в Своге и приключи в полза на „Спортист“ с гол на Томи Костадинов в 10-та мин. Треньорът Г. Станков пусна в игра два различни състава, като през първите 45 мин играха всички нови футболисти. През второто полувреме свогенци пропуснаха няколко добри ситуации за гол от К. Янакиев и Д. Борисов.

Другите 3 контроли са на 1 юли в София с „Локомотив“, на 18 юли с „Кариана“ Ерден в Своге и на 21 юли с аматьорския национален отбор на България (играчи без професионални договори) в Своге. Уточнява се среща за 27 юни и се търси противник за края на юли, тъй като според ст. треньора Станков 6 проверки са напълно достатъчни преди старта на новия сезон.