Д-р Зарков, повечето жители на Своге и общината Ви познават и често Ви търсят като специалист. Бихте ли се представили за останалите?

Започнах лекарската си практика като лекар в с. Церово през 1991 г., осем години работих в многопрофилната болница в Своге – в хирургичното отделение, две години – като личен лекар в МЦ „Олимп“ – гр. Своге, а сега работя като хирург в МЦ „Лора” – гр. София. Имам хирургичен кабинет в гр. Своге.

Какво е мнението Ви за ситуацията след появата на коронавируса? Вече имахте ли пациенти, които са потърсили помощта Ви по повод оплаквания, типични за това заболяване ?

Доктор Стефан Зарков

Намираме се в ситуация на извънредно положение в страната. Смятам, че мерките, взети от правителството до този момент, са правилни. Ограниченията засегнаха всички: работещи, деца, пенсионери. Всички понасяме несгодите от това, че трябва да си стоим вкъщи и да излизаме само за храна и лекарства.

За съжаление и има хора, които не съзнават сериозността на ситуацията. Например влизат в магазини без предпазни средства (маски), или пътували в чужбина, но не спазват наложената карантина, не се съобразяват с другите, не спазват необходимите 2 метра отстояние или часа за пазаруване.

Не съм имал случай на болен от COVID–19. Имах няколко случая на остра вирусна инфекция с усложнения – гнойна ангина, трахеобронхит, които оздравяха напълно. Единият случай – с тест за коронавирус поради по-дълго протичане на инфекцията.

Какво трябва да бъде реакцията на лекаря? Човешко е да има страх и хората вероятно се стъписват, ако се появи съмнение, че са заразени с COVID–19?

Да, страх има сред хората, има и сред лекарите! Ние трябва въпреки страха да сме сред пациентите, да ги преглеждаме и лекуваме. Не може да се скрием – това е нашето призвание, да сме на предната линия. Не ме е страх за себе си, а за моите близки – да не пренеса заразата вкъщи и да ги изложа на опасност. Хората задават всякакви въпроси, искат да знаят повече от това, което се говори по медиите. Има и такива, които не вярват, че съществува пандемия от коронавирус…

 – Каква е разликата между поведението на хората в столицата и нашия малък град? Това, че повечето от нас живеят в къщи с дворове, определено е предимство за съхраняване на психическото равновесия през дългата социална изолация. Според някои хора дисциплината на столичани не е добра. Къде според Вас е границата?

Хората в София са затворени по домовете си, нямат дворове, в които да се разхождат. Излизат на балкони, тераси и прозорци. Всеки ден съм в столицата и смятам, че има дисциплина на движение, затворени магазини, заведения, има малко хора по улиците, ходят с маски. В нашия град ми прави впечатление, че също има добра дисциплина. Свогенци като цяло изпълняват наредбите на Общината. Органите на МВР разбира се допринасят много за това, чувам че има санкционирани съграждани.

Как оценявате мерките в национален план?

Мерките в национален план са добри и навременни! Ние, българите, сме горди като нация и си мислим, че на нас няма да ни се случи това, което се случва в други държави. Трябва да се поучим от опита с пандемията на други места в Европа и в света, където стотици умират за денонощие. Примери с цифри няма да давам, но наистина трябва да бъдем отговорни и към себе си и към другите. Рано е за разходки и пътувания, каквито имаше около Великден.

Прави впечатление, че се интересувате от състоянието на болни наши съграждани, потърсили Вашата помощ и след стабилизирането им и те са впечатлени от чисто човешкото, а не само професионалното Ви отношение. Това само  лекарска етика ли е?

Да, така е, но за мен това е начин на работа. Винаги се интересувам от състоянието на мой пациент, независимо дали само аз съм го лекувал или е продължил лечението си в болница. Това е лекарска етика и се надявам, че всички мои колеги от община Своге го правят.

Сега е моментът да поздравя колегите от „Спешна помощ“, МБАЛ-Своге и МЦ „Олимп“, че са на своите постове и продължават да се грижат за гражданите на община Своге.

Какво бихте посъветвали вашите пациенти в това трудно за всички време? Вярвате ли в благоприятния и скорошен изход от пандемията?

На нашите съграждани бих дал следния съвет: Не се плашете, ще отмине този труден за всички момент. Спазвайте наложените правила и наредби на правителството. Грижете се за собственото си здраве и за това на околните като спазвате санитарните изисквания. Хранете се правилно, засилвайте имунната си система с витамини и биопродукти и си стойте у дома колкото е необходимо. Според мен пикът на заразата ще спадне, но коронавирусът няма да изчезне. Ще бъде преборен след като се разработи ваксина. Ваксината е тази, която ще изгради изкуствен имунитет в нас, както е с редица други тежки заболявания от типа на вариола, туберкулоза и т. н.

Какво бихте пожелали на своите съграждани?

Вече казах – не се плашете и се пазете! Не подценявайте ситуацията. Има риск всеки един от нас да се зарази с коронавирус. Още при първи симптоми потърсете личния си лекар или „Спешна помощ“. Имайте търпение и вяра! Вслушвайте се в съветите на всички нас – лекарите, които не спираме да се грижим за вас!