Калинка Христова, кмет на с. Реброво

Атмосферата в селото е както навсякъде – хората са притеснени от опасността да се разболеят от коронавируса, но имат надежда, че ако спазват изискванията, разпространението му ще бъде овладяно. Магазините за хранителни стоки работят, снабдяването им е добро. Възрастните хора пазаруват от 8,30 до 10,30 ч. и предимно те ползват предпазни маски.
Имаме постоянна връзка с Центъра за почасово предоставяне на услуги по домовете и при нужда се осигурява помощ на самотни и болни възрастни хора. Личната лекарка, чиито кабинет е в сградата на кметството, следи състоянието на своите пациенти и ако се налага извършва прегледи извън него.
Кметството работи, като се съобразяваме стриктно със заповедите и препоръките на здравните и санитарните органи на централно ниво и с решенията на Общината и общинския кризисен щаб. Прави впечатление, че се увеличиха исканията за регистрация по настоящ адрес. Това са жители на София, които имат вили в нашия район, много от тях и досега живееха целогодишно тук. Имахме и двама човека под карантина, следеше се за нейното спазване и тя вече изтече. Надяваме се предприетите мерки по време на извънредното положение да имат положителен резултат.

Иван Николов, кмет на с. Владо Тричков

В селото се спазват указанията, дадени от националния оперативен щаб и общинския щаб във връзка със спирането на разпространението на COVID–19. Отворени са магазините за хранителни стоки, които са добре снабдени, но следим там в определените часове да влизат само по 1-2 човека и то с предпазни маски и да се прави дезинфекция. Продавачите също работят с маски.
Организирахме млади хора, които поеха благородния доброволчески ангажимент да снабдяват самотни възрастни и хора с увреждания с основни хранителни продукти. Упражнява се контрол за спазване на социалната изолация и да няма струпване на групи.
Създаде се известно напрежение във връзка с регистрацията по настоящ адрес. Повече от 250-260 софиянци – притежатели на вили на територията на кметството, изразиха такова желание с идеята да живеят при нас и да могат да преминават през контролно-пропускателния пункт, за да пътуват на работа в столицата. Организирахме този процес така, че да няма струпвания на много хора, да се спазва дистанцията и да влиза само по един човек.
В кметството работим с предпазни средства и разполагаме с достатъчно дезинфектанти, които ни бяха осигурени от Община Своге, за да избегнем вероятността за допускане на инфекцията на нашата територия.

Бонка Младенова, кмет на с. Осеновлаг

Светът сега е изправен пред изпитанието Ковид-19. Като кмет на с. Осеновлаг спазвам всички инструкции и заповеди на Министерството на здравеопазването, Националния оперативен щаб и Община Своге. Предприела съм всички действия, с които да се избегне заразяването на жителите на селото. Създаден бе екип от доброволци, които пазаруват и доставят хляб и други хранителни продукти, лекарства по домовете на възрастни, самотни, болни и трудно подвижни хора. Стремежът е да сведем до минимум нуждата да излязат от домовете си. Организираха се местни жители, които започнаха да шият маски, за да бъдат раздадени безплатно на всички в населеното място.
Поднасям своята благодарност към всички лекари, които без възражение отидоха на „бойното поле”, за да спасяват човешки живот. Те са героите на новото време. И искам да призова всички – нека бъдем разумни в действията си, за да сме здрави ние, децата и родителите ни. Сега повече от всичко имаме нужда от ред и дисциплина в ежедневието. Нашата ангажираност като общество и нация може да стане ваксина, мощна превантивна мярка за своя живот и този на другите хора.

Емил Василев, кмет на с. Свидня

Обстановката в селото е сравнително спокойна, доколкото това е възможно в извънредно положение. Хората си седят по домовете, излизат до магазините, като се спазват определените часове за пазаруване на възрастните и разпоредбите да се пускат по 1 – 2 човека, които да са на разстояние 1, 5 – 2 м. един от друг. Няма безцелно разхождащи се и струпвания по площада. Работещите пътуват с маски. Курсовете на автобусите са разредени.
Имаме 3 лица под карантина, които са били в чужбина. Те ежедневно се проверяват от представители на полицията. Аз също осъществявам контрол, особено в магазините. Възрастни и социално слаби хора не са търсили помощ досега за някакви услуги по домовете, близките им ги обгрижват. Посетих някои от тях, на една жена попълнихме декларация за включване в програмата за домашен асистент.
Имаме планове за селото в близко бъдеще, но на този етап най-важното е да се спазват мерките за недопускане на заболявания от коронавирус. И заедно да се борим срещу епидемията.

Марио Вутов, кмет на Гара Бов

В Гара Бов положението е сравнително спокойно. Магазините за хранителни стоки работят, правят се дезинфекции, хората спазват правилата за пазаруване. В началото имаше презапасяване с основни хранителни продукти, но това спря. Наблюдава се тенденция за записване по настоящ адрес от столичани – притежатели на вили, които смятат, че тук е по-безопасно. Част от тях не излизат от домовете си, обаждат се на магазинерите, за да поръчат нужните продукти и те им ги оставят пред входа. Самотно живеещите възрастни хора правят същото. А и в селата традицията е да се правят различни консерви през есента и почти във всеки дом има зимнина. Снабдяват се най-вече с хляб.
Прави впечатление, че местните жители са се дистанцирали един от друг, не се събират на групи, голяма част от тях ползват маски при излизане. Досега социално слаби и самотно живеещи възрастни хора не са търсили помощ от кметството.
Четирима човека, които са били в чужбина, бяха под карантина, спазваха наложените мерки и бяха редовно посещавани от полицията.

Радослав Янчев – кмет на с. Искрец

Извънредното положение във връзка с коронавируса се приема нормално в селото. Обстановката е спокойна, няма напрежение. Спазват се всички изисквания, свързани с неразпространението на COVID– 19.
Контактните на жената, при която бе открит вируса, са карантинирани и се наблюдават. В магазините за хранителни стоки се влиза с маски и се спазва отстояние от 1,5-2 м., работи се съгласно разпоредбите на националния и общински щаб за борба със заболяването. По улиците хората са много малко. Социалната изолация е по-трудна за младежите, но и те съзнават огромното значение на тази мярка.
Специално внимание се обръща на самотните възрастни и хората с увреждания – на много бяха раздадени хранителни продукти, осигурени от общинската администрация. Ежедневните грижи за тях са поети от близките им или съседи.
Кметството работи нормално, приемаме хората по един, с маски и ръкавици, прави се необходимата дезинфекция. Към 100 човека са се регистрирали по настоящ адрес. 80% от пътуващите за работа са медицински кадри, голяма част от които работят в столицата. Имаше трудности поради намалението на курсовете на маршрутките и спирането им за определено време.
Празниците бяха посрещнати в спокойна атмосфера. Църквата беше отворена, но нямаше миряни в нея, жителите на селото останаха по домовете си и отбелязаха Цветница и Великден само с най-близките си.