Времето на 20 май бе благосклонно към нашия град и позволи финалът на „Празници на хляба в община Своге 2023“ да протече перфектно на слънчевия площад, изпълнен с участници и зрители. Сред гостите бяха и делегации от Полша, Малта, Литва и Румъния, които представиха различни сладки и солени изкушения. Масите бяха отрупани с обредни погачи от спечелилите призови места в селата и любители на месенето на хляб от Своге.

ТОП едно наградата спечели Емилия Георгиева от Своге

Тук бе и собственикът на музея на хляба в Копривщица и на фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България“ – шеф Ангел Ангелов, който, освен че беше почетен член на журито, на място майсторски приготви в огромен тиган боб с пушено месо за присъстващите.

Водещата Цветослава Петкова с една от най-възрастните участнички – 92-годишната баба Петра Реджова от Миланово

Празникът бе открит с приветствие от Нина Копринджийска – заместник-кмет на общината и председател на журито. В него участваха още и заместник-кметът Илия Богданов, Александър Янев, както и Даниела Гочева и Искра Кирова – преподаватели в ПГ „В. Пеев“.
Впечатляваше възрастта на участниците – от 2-годишната Калина до 92-годишната Петра Реджова от Миланово. Представени бяха различни видове погачи, свързани с традиционните празници.

Шеф Ангел Ангелов, който, освен че беше почетен член на журито, на място майсторски приготви в огромен тиган боб с пушено месо за присъстващите

Докато журито ги оценяваше, гостите от Румъния и Полша демонстрираха танци и пяха песни от своите страни, а певицата Антония Маркова повиши още повече настроението със своите изпълнения. Много от гостите, участниците и публиката се включиха в българските, полски и румънски танци. С две песни се представи и баба Петра.

Пламена Зяпкова от Лакатник – носителка на една от първите награди

А ето и резултатите от надпреварата за най-добрата погача:
Поощрителни награди – кошници с лакомства от фирма „Монделийз“, получиха децата от клуб по кулинарни умения от училището в Реброво, Антония Пеева от Искрец и Веселин Веселинов от с. Владо Тричков.

Свогенци с удоволствие се включиха в танца на гостите от Полша

Журито излъчи три трети места – на Натали Петрова, Даяна Георгиева и Наталия Николова. Те получиха парични и предметни награди. На второ място се класираха двама участника – Даниела Цветкова и Ивана Войнова. Спечелени бяха и три първи награди ваучер за уикенд-почивка в комплекс „Елените“ – от Пламена Зяпкова от Лакатник, Детелина Петрова от Реброво и ТОП едно – Емилия Георгиева от Своге, която получи и почетен плакет.
А баба Петра от Миланово бе отличена от шеф Ангелов с една питка „слънце“ от Копривщица. Празникът завърши с народни хора.