В резултат на проливните дъждове и обилното снеготопене на територията на община Своге в почивните дни и понеделник нивото на реките Искър и Искрецка драстично се повиши. Бяха залети пътища, мостове, жилищни, вилни и обществени сгради, както и общински имоти на територията на град Своге и селата Владо Тричков, Искрец и Свидня.

Прекъснат бе пътят за с. Желен, а също и за махала „Шагерица“ и ул. „Преслъп“ в Свидня. Имаше прекъсване на електрозахранването в района на цялата община. В тази връзка на 11 януари бе издадена заповед на кмета, с която се обявява частично бедствено положение в Своге, с. Владо Тричков, с. Искрец и с. Свидня до овладяване на бедствието. Възложено бе на Общинския щаб да въведе в изпълнение общинският план за защита при бедствия.

На 11 януари към 8,30 ч. се е наложила евакуация на работниците от фирма „Лилия С“. Това не се случва за първи път, защото производствената база е разположена в близост до мястото на сливането на Искъра и р. Искрецка. Вода от двете реки е нахлула в двора и помещенията. В двора била малко под коленете, а в помещенията – около педя. Централното електрозахранване било спряно, а входовете на помещенията по-късно били обезопасени.
Проливните дъждове „отключиха“ свлачища в Искърското дефиле. Едно от тях е с голям периметър и се намира на пътя край Гара Бов. Местните хора пътуваха в понеделник в участъка със страх и се опасяват, че шосето ще бъде отнесено.

Пътят бе отцепен, платното откъм страната на свличането бе затворено, имаше полицейско присъствие. Рано сутринта на 12 януари заместник-кметът на община Своге Илия Богданов, който бе на мястото на свлачището, обясни за БТВ ситуацията:
– Във вчерашния ден високите, буйни води на река Искър предизвикаха подкопаване на земна маса и се получи огромно срутване чак до колоните на мантинелата. Имам уверението на АПИ, че всеки момент ще изпратят авариен екип, който да започне укрепване. Движението се извършва в едната лента, за да не стане някаква злополука. Налице са проблеми и на други места, тъй като има много въжени мостове, които са единствената връзка с отделни махали.

мост желен

Във високите планински селища има прекъсване на енергоподаването, тъй като са паднали дървета и клони. Екипи на ЧЕЗ работят, ние също изпращаме наши хора, които да разчистват пътищата, за да са проходими за „Спешна помощ“ и полицията. Поддържаме връзка с всички кметове и кметски наместници. Имаме добра координация с полицията. Няма бедстващи хора в момента, готови сме да помогнем ако някъде това се случи.
Връзката със село Желен вече е възстановена, но е спряно движението през моста за селото, защото положението бе критично. Днес (12 януари) няма да може да се минава по този мост, но има обходен път. Хората трябва да бъдат спокойни, тъй като всички институции работим в добра координация и се вземат мерки своевременно. Продължава наблюдението и ще предприемаме действия, каквито наложи ситуацията.