Цвета Порязова

Празникът беше 1 ноември – Денят на народните будители. А размислите бяха породени от това, че честването му беше добре замислено и подготвено, но го видяха има – няма стотина човека.  И то  най-вече  деца и хора над средната възраст. А къде бяха  останалите – 20-30-40-годишните? Вярно, беше работен ден и може би поне концертът трябваше да е не в 12, а след 17 ч. Но колко пъти и в празнични вечери салонът на читалището е бил полупразен…Може би с редки изключения /и то когато гостува някоя чалга певица/.
Но нека вървим поред. Детското утро с урок на тема „Народни будители” беше събрало ученици от  ІV клас от Своге , а гости им бяха деца от кв. Дренов.  Участниците в урока се бяха подготвили добре и  показаха, че знаят за  будителите и тяхното дело.

МЕЧТИТЕ НА ЕДНО ДЕТЕ

А в библиотеката имаше изложба на рисунки и макети на самолети – направени от ръцете на едно дете – Ален Василев. Запалил се по тази идея, чел, гледал филми и  започнал да рисува. После решил да ги прави от картон. „Харесва ми. Искам да стана инженер на такива самолети. И пилот може да стана, не ме е страх от височината” – сподели момчето. Нали се казва, че човек е толкова голям, колкото са мечтите му. Дано има късмет!

В СВОГЕ ЩЕ СЕ ПРАВИ ПРЕПИС НА ПАИСИЕВАТА „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА”

Оригинален беше замисълът на тържественото заседание на читалищното настоятелство под надслов „Миналото – национален залог за бъдещето”. Имаше две презентации – за народните будители и за историята на читалище „Градище 1907” по случай неговата 105-годишнина.Представена бе и идея за написването на книга „ Община Своге – историята в личности” за период от ХVІІІ век до 1989 г., с участието на читалищните служители и гражданите. Посочените бяха и критерии, по които да се оценява приносът и значимостта на  всяка личност,която да намери място в тази книга.
А другата идея е да се направи препис на Паисиевата „История славянобългарска” по случай 250-годишнината от нейното написване.  90-годишната  читалищна деятелка и общественичка Александра Стефанова първа започна преписа в красиво оформената и отредена за целта книга. Съобщено бе, че всеки може да отиде в читалището и да се включи в реализирането на този замисъл. Имената ще се водят в специален журнал.
Студеният салон   не бе особено гостоприемен за посетителите на концерта, но малкото зрители аплодираха изпълненията на мажоретките и  танцьори от състав „Балканче”, както и гостуващата група „Солей” от Ихтиман.
Остава въпросът – как да се събудят свогенци за културния живот в града. Или толкова сме оскотели, че вече нямаме очи и уши за духовното?