Преслав Асенов

От Своге потеглихме на  4 октомври.На свечеряване навлязохме в сръбската територия. След преминаването на 13-те тунела до Ниш и Белград по почти изцяло осветената магистрала, пресякохме и унгарската граница. В Словакия влязохме без никакви процедури на границата. Стигнахме до столицата Братислава – величествен, чист и красив град. След 5-6 км. вече бяхме в Ступава – град с 8 хил. жители, потънал в зеленина, с едноетажни  къщи с оригинална архитектура. А в центъра му се издига катедралата „Св. Стефан”, която по-късно разгледахме, както и музея на старинни земеделски сечива.
На площада бяхме посрещнати от заместник-кмета на града Елена Ядудова и зам. директора на българското училище Георги Христов. След топлите пожелания за добро прекарване бяхме настанени в хотел  „Розалия”. Направи ни впечатление, че навсякъде имаше много леки коли, почти всичките нови. Словаците сглобяват автомобили от марките „Фолксваген” ,”Пежо” и китайските „Киа”.
След вкусния обяд ни откараха на площада, където кметовете на Ступава – Слезак и на Своге – Жоро Цветков, откриха Празниците на зелето.
Рано сутринта на 6 октомври членове на клуб „Доверие” и други от нашата делегация подредиха българския щанд. Имаше баници със зеле и сирене, различни ястия от зеле, българско грозде, млечни продукти, луканка, шоколадови изделия – производство на „Крафт фуудс”  и др.  Разкрити бяха и много местни щандове, вряха и огромни казани с ястия от зеле, но най-много посетителите се задържаха до нашия щанд.
По-късно на огромната естрада се изявиха различни състави на домакините и гостите. От Своге участва певческа група от читалище „Градище 1907” и пенсионерки от клуб „Доверие”.Изпълненията й бяха посрещнати с аплодисменти,а след малко се завъртя и хоро на площада.
След това се разходихме до село Мариянка, където посетихме католически храм, построен през ХІІІ в. В парка на селото посетихме и аязмото с чудодейна вода, която лекува много болести.
На галавечерята в Ступава присъстваха ръководствата и  други представители на двете общини и  пенсионери от местния пенсионерски клуб „ Сениоров” и свогенския клуб „Доверие”. Имаше поздравления, разговори, песни и накрая под звуците на акордеона на нашия музикант Цецко  се извиха народни хора и танци.
На другия ден  преди да потеглим към България ръководството на града отново посети нашата група. Бе изказано задоволство и от двете страни от полезната среща и приятните преживявания. Разменени бяха подаръци.
На връщане спряхме в Братислава и разгледахме  забележителностите –  Парламента на Словакия, седалището на  Европейския парламент, българското посолство, президентската градина. И отново на път – до столицата на Австрия – Виена. При разходката тук видяхме паметниците на Йохан Щраус, Гьоте, Мария Терезия,  съветската армия, сградите на  Виенския театър и опера,  катедралите „Св. Стефан” и „Св. Петър”, виенското колело и др. След това  доволни от всичко видяно и преживяно поехме към  унгарската граница на път за България.