Макар че първият учебен ден не бе слънчев, това не помрачи радостта на учениците  и особено  на първокласниците и техните родители. Те с вълнение и нестихваща глъчка запълниха за пореден път двора на СОУ „Иван Вазов”. Цветя, балони, усмивки, снимки – беше почти като през миналата година, но не съвсем. Защото  дечицата, които преминаха по бялото платно, придружавани от по-големите, бяха  различни. Останалите ученици бяха пораснали с още една година, а някои от преподавателите вече имаха издайнически бели нишки в косите си.
Мая Андрова поема за пореден път първи клас. Досегашните й възпитаници я обградиха с обич, за да й изкажат  съжалението, че се разделят. Тя, видимо развълнувана, сподели за нашите читатели: „Това ще е четвъртият ми випуск. Не мисля, че първият учебен ден е нещо рутинно. За един учител той винаги е нещо много вълнуващо, нещо първо, истинско, чисто и ново.Нещо, което ти дава надежда да продължиш напред, да работиш с усърдие, с  много заряд. Този ден просто те мотивира”.
Церемонията по откриването на новата учебна година започна с вдигане на знамето и националния химн, последвани от посрещането на училищния флаг.
Свещеник Лъчезар Лазаров прочете молитва за новата учебна година. Присъстващите бяха поздравени от директора на училището Любомир Янакиев, както и от кмета на общината инж. Жоро Цветков, който удари първия венец и плисна менче с вода за късмет и успех.  Прочетен бе  поздравителен адрес от областния управител на Софийска област Красимир Живков. Поздравителен адрес беше получен и от читалище „Градище 1907”.
После учителките на първи „А” клас  Румяна Пеева и на първи „Б” кл. Мая Андрова и Теменужка Николова поведоха първолаците към сградата на  началния етап, където ги посрещнаха с хляб и мед. С много вълнение децата влязоха в класните стаи, където получиха пакет с учебници и учебни тетрадки. Тетрадки, химикалки и програми получиха и от   компания „Изи кредит”, която е решила да зарадва учениците от първи и втори клас в цялата страна.