Както в цялата страна, така и в община Своге  през този месец членовете на СДС гласуваха  за избор на нов лидер. Това се наложи след като досегашния председател Мартин Димитров подаде оставка. Кандидати на първия тур бяха Ваньо Шарков, Иван Сотиров, Емил Кабаиванов и Лъчезар Тошев. Два дена преди това  от надпреварата се отказа Румен Христов, като обяви подкрепата си за Кабаиванов.
Изборният ден на 8 юли в града бе спокоен. От 10 ч. до обяд в клуба на СДС  бяха дали своя вот 50% от членовете на партията.
По този повод потърсихме за разговор секретаря на Областното ръководство Юлиян Леков. Ето какво каза той:
– Основното, което разделя в момента дясното пространство, е  дали да има възраждане на Синята коалиция  с обединение с ДСБ или не. Тези, които не са съгласни, са против лидера на ДСБ Иван Костов, а не против членовете на тази партия. Докато в СДС старите дадоха път на младите, това не се случва в ДСБ. Ако г-н Костов си подаде оставката, мисля, че това ще е добре за обединението на  дясното пространство.
СДС е демократична партия и всеки има право на собствено мнение. Но лично за мен вариант на коалиция СДС – ДСБ с председател Иван Костов е неприемлив.  Мисля, че  добрия вариант за парламентарните избори догодина е СДС плюс ДСБ, но без Костов. Ако това не се случи СДС според мен би трябвало да участва в изборите самостоятелно. И който иска  може /както преди беше в  ОДС/ да влезе и да се яви от името на СДС – става въпрос за малки формации като земеделците, демократическата партия и др.
Единственият от четиримата кандидати, който подкрепяше възобновяването на Синята коалиция, бе д-р Ваньо Шарков. Останалите бяха на мнение, че на изборите трябва да се явим самостоятелно.
На втория тур на 15 юли се явиха Ваньо Шарков и Емил Кабаиванов.Своя вот в този ден дадоха и членовете на СДС в Своге. За лидер на партията след приключване на  вътрешните избори в страната бе избран Емил Кабаиванов, който е кмет на Карлово.