– Задълженията са в размер на 110 хил. лв., евентуалните спонсори искат да започнат на чисто

– Ръководството на клуба подаде оставка, за временно изпълняващ длъжността председател на УС бе предложен Михаил Веселинов

Цвета Порязова

12 юли. В  поредната среща по проблемите на футбола в града   взеха участие много хора. Освен кмета на общината и ръководството на  ФК „Спортист”, тук бяха и  част от футболистите от мъжкия и юношеския отбор, както и други спортни деятели и фенове.

В МОМЕНТА ИМА КРИЗА ВЪВ ФУТБОЛА В СВОГЕ

Клубът дължи 110 хил.лв. за заплати, осигуровки, данъци и глоби. Задълженията са най-вече към НАП. Автобусът е ипотекиран.
Кметът Жоро Цветков каза, че трябва да се направи всичко възможно футболният отбор да остане да играе в Б група. Затова е разговарял с  фирми и бизнесмени за спонсорство, но засега те се въздържат.   Очаква се евентуално фирма „Крафт Фуудс” да съобщи дали се ангажира или не с участие в издръжката на футбола в Своге. Очаква се  помощ и от други спонсори. Така ще може да се развиват не само мъжкият отбор, но  и децата и юношите. Но

ПОТЕНЦИАЛНИТЕ СПОНСОРИ ИСКАТ ДА ЗАПОЧНАТ НА ЧИСТО,

без да покриват огромната сума на задълженията. Общината също не би могла да я покрие.


Христо Димитров – председател на УС на ФК „Спортист”, повтори казаното на първата среща и че екипът му няма от какво да се срамува. Той призова към единомислие, към сплотяване на усилията, за да се запази отборът в Б група.
Обяви, че

ПОРАДИ НАТРУПАНИЯ НЕГАТИВИЗЪМ КЪМ РЪКОВОДСТВОТО, ТО СЕ ОТТЕГЛЯ,

но ще съдейства и помага за решаването на процедурните неща, свързани с картотекирането на отбора.
Страстите се нажежиха и преминаха в личностни нападки от страна на някои от присъстващите фенове във връзка с  организацията на работа и финансовата политика на ръководството на клуба, както и към дейността на треньора Валерий Дамянов. Отново се постави въпросът продаден ли е баражът. Липсата на достатъчно публика по време на мачовете бе обяснена от привържениците на отбора с малкия интерес, тъй като в състава му няма футболисти от Своге.
Валерий Дамянов доста емоционално отговори на повдигнатите въпроси и дори изяви готовност да се подложи на детектора на лъжата, за да отпаднат някои съмнения.
Капитанът на отбора Лъчезар Младенов бе на мнение, че постигнатото досега не бива да се захвърля с лека ръка и трябва да се намери решение на финансовия проблем. Въпреки че имаше директни обвинения,макар и недоказани, че 7 от момчетата са се облагодетелствали с известни суми, останалите присъстващи футболисти не взеха участие в разговора.
Станчо Атанасов – член на УС, общински съветник, постави въпроса ще има ли въобще спорт в общината, как ще се формират и развиват и останалите гарнитури. Мнението му, подкрепено и от други изказващи се, бе, че

В МЪЖКИЯ ОТБОР ТРЯБВА ДА ИМА И МОМЧЕТА ОТ СВОГЕ

Сега те не се допускат в него и отиват да играят в ЦСКА и „Левски”, което е парадоксално.
Всички, които взеха отношение, бяха основателно разтревожени за бъдещето на „Спортист”. От групата на феновете излезе предложението да се възложи временно ръководството на клуба на Михаил Веселинов.
Очакванията бяха отборът да започне тренировки, а надеждата е да се намерят средства и  той да  продължи напред.