4 юли. До там стигна мъжкият отбор на ФК „Спортист” – да се поставя под въпрос съществуването му, след като няма необходимите средства за издръжка. Срещата на 4 юли,  предизвикана от управителния съвет, бе повече от  символична. Явиха се едва няколко човека. Председателят на УС Христо Димитров  обясни каква е ситуацията  и изяви надежда, че ще се вземе някакво решение. /Изказването му в съкратен вид поместваме отделно/.
„Какво можем да решим ние – пет човека? – зададоха реторичен въпрос присъстващите бивши футболисти. – Има УС, Общо събрание, те да решат”.  Изяснено бе, бе ФК „Спортист 1924” не е частен, а е сдружение с нестопанска цел със задача развитие на спорта в общината. Всички, които се изказаха, подчертаха желанието си отборът да продължи да играе, но че нищо не зависи от тях.
Разговорът завърши с предложението да се организира спешна среща на група от присъстващите с кмета инж. Жоро Цветков.

Христо Димитров: Излизането от блатото на аматьорския футбол е трудно

През последните години клубът постигна доста успехи, които са успехи на града. Еуфорията беше голяма, отборът от В група за първи път влезе в Б група, класира се на 6 място.После 3 г. беше втори в групата.Три пъти играем бараж за влизане в А група. Единият беше успешен и една година играхме в А група.
През всичките тези години търсехме и намирахме контакти и средства, използвайки и личните си познанства. Но вече и  тези, които ни помагаха, отказват. Общината не мога да я обвинявам, но  тази субсидия, която ни бе гласувана от ОбС в размер на 26 хил. лв. за Б група е абсолютно недостатъчна . Тези пари вече са изразходвани.
Опитахме се да постигнем както през 2009 г. отново влизане в А група, но за съжаление /и го казвам пред всички най-отговорно!/ бяхме предадени. Нямаме доказателства обаче. А ако  някой си мисли, че аз или друг от ръководството сме направили така, че отборът да не влезе в А група, жестоко са заблуждава.
Сега  въпросът е дали ще участваме в Б група, В група или А окръжна група. Поставихме условието на старши треньора Валерий Дамянов ако има отбор в Б група в него да играят и 11  от свогенските юноши.
Ако ни се каже, че ние сме пречка за развитието на футбола, на драго сърце ставаме и си заминаваме. Въпросът е да спасим отбора. Изпадне ли се в блатото „аматьорски футбол” излизането от него е тежко.
Направихме неимоверни усилия да спасим лиценза, защото много отбори не го получиха. Ние имаме лиценз за участие в Б група, дали сме заявление, че ще участваме в тази група. Само че това заявление не значи нищо без средства. Бюджетът, с минимални разходи и минимални заплати е 250 хил. лв. на година.