Не може ли да се спре или поне намали вносът на картофи? Местните производители трябва да се стимулират, да им се помага при реализацията на продукцията

Здравко Николов от с. Зимевица

– Моят съселянин Радко Кръстанов  миналото лято си похарчи 4 пенсии – плати на работници и засади картофите. И понеже е с патерици, есента пак плати, та му ги прибраха. Едно зърно не продаде човекът.Сега половината картофи  изкара, та ги изтърси в един дол и кметицата може и да го глоби, че е замърсил терена. Тази година той не е садил, ама аз насадих,защото есента получих голяма реколта и още тогава подготвих площите. От миналогодишните не продадох нищо, а бях изкарал  20 тона. Половината и аз изхвърлих,6 тона изядоха животните, останалите посадих.
Харчим си и пенсиите, и труда, и здравето, а ползата е никаква.
По телевизия СКАТ предложих на нас, селяните, да не ни плащат пенсиите от май до ноември. Да ни ги задържат, та да си седнем на задниците. А ние ги вземаме и  харчим, за да поддържаме земеделието. Като ги получим и тракторите припукат за десетина дни, а после – затишие. На следващата пенсия пак  чуваш тракторите за малко и пак затишие.
Трябва да ни се помогне да продадем продукцията. Питам – защо се внасят картофи откъде ли не, а нашите си стоят в мазетата? Така ли се стимулират селскостопанските производители? Както е тръгнало все повече хора ще се откажат да обработват земята. А картофите от Зимевица са известни с доброто си качество…
Пет години садя картофи на едно и също място. Имам един парцел, който 10 г. не беше оран. Есента изкорених шипките, разорах, фрезовах, направих го като леха за лук. От поземлената комисия обаче ми казват, че няма да ми го одобрят за отпускане на държавна субсидия, защото не било работено 5-6 години. Какъв е проблемът? Решил съм, че като е почивало няколко години, сега мястото ще даде добра реколта и съм хвърлил повече средства, отколкото ако се сее обработвана непрекъснато нива. Акълът не ми го побира на какво основание казват това.
Досега веднъж съм получил субсидия. Втората година посочих парцели за картофи и за паша. Проверяващата каза, че на тези 30 дка, които съм посочил за паша, кравите не са справили със задачата т.е. не са изпасли добре тревата. /Там има жълт кантарион, който не се пасе/. Съгласен съм, но на какво основание заради тези 30 дка ми отказаха субсидия и за останалите 90 дка, които ги бях обработил много добре – бяха като игрище за голф. Тези от министерството на земеделието ако глупостта можеше да лети трябва да се носят като гълъби в небесата.
Сега като попълвах документите в службата по земеделие никъде не пише, че ако примерно 5 дка от посочените не ги обработя, ще ми отрежат 15. Никъде не го пише.Били ми казали, ама така не става – трябва да го пише в договора.
Та затова казвам, че трябва  на земеделските стопани да им се помага, да им се дават субсидии при облекчени условия. Само така селското стопанство ще може да се развива. Иначе хората ще се откажат  да обработват земята и да отглеждат животни и трябва всичко да се внася…
***