Цвета Порязова

Ден преди заседанието на Общинския съвет, на което първата точка бе предложение за закриване на училището в  Томпсън, посетихме селото, за да разберем какви са настроенията. Естествено, всички бяха на мнение, че то трябва да съществува. Не бе изненада – събрани са над 500 подписа за това. Светлана Янева – майка на 5 деца и баба на 4 внучета и Анка Младенова изразиха съжаление, че т.г. селото може да остане без училище, а деца има, но някои учат на други места. А според  Васил Асенов без училище и селото ще се затрие. Въпросът бе

ЗАЩО И КАК СЕ СТИГНА ДО БАВНОТО И МЪЧИТЕЛНО ЗАГИВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО?

Кметът Радко Владимиров  бе  конкретен за причините и точен в цифрите:
– Нещата са изоставени. Никой не се е грижил за училището. Учениците  наистина са намалявали непрекъснато, но  е имало лоша организация. И това е принудило родители да си прехвърлят децата в други училища. През м.г. 17 ученици са отишли в Реброво.
По списък, изваден от картоните, за следващата  учебна година ако всички деца, живеещи тук, останат в нашето училище, в VІІ кл. би трябвало да бъдат 9 , в VІ – 4, в V – 4, в ІV – 7, в ІІІ – 3, във ІІ – 10 и в І – 6.  През по-следващата година вече има деца и за някои пълни паралелки.

ТОМПСЪН МНОГО БЪРЗА СЕ РАЗРАСТВА

Идват  нови жители. За 2010-та година  са се записали 61 плюс 13 деца .За 2011 – 48 плюс 22 деца. Само до края на март т.г.  – 14 плюс 9 деца. Или общо 123 възрастни и 44 деца са станали томпсънски жители за тези две години и 3 месеца.
Срещнах се с родителите, чиито деца вече учат  в Реброво. Дойдоха и от Общината.Родителите казват: „Ще си запишем децата в Томпсън, но какво ще направите за подобряване на условията тук?”
Те искат да има конкурс за директор, да се разкрие занималня,учебните занятия да не свършват в 10,30 ч., да има сериозно обучение и  да се пишат не само шестици,а реални оценки.  Откакто  директор е г-жа Стоянова дисциплината на учителите се подобри. Моето твърдо убеждение е, че

УЧИЛИЩЕТО В ТОМПСЪН МОЖЕ ИМА БЪДЕЩЕ

Лили Георгиева е майка на две деца. По-голямото – Лора, е втори клас в Реброво, първи клас е завършило в Томпсън. Тя изрази мнението на родителите: „Притеснява ме, че училището ще се закрие. Много бих искала да си остане, но… Детето ми учи в Раброво, защото тук отиваше в 8 ч. на училище и се прибираше в 10 ч.При условие, че в други училища са на целодневен режим! Искаме и тук да е така, децата да  получават закуска и обяд, да се занимават и следобед. Повечето родители са на това мнение. Смятам, че организацията на работа тук не е добра.

АКО УСЛОВИЯТА СЕ ПОДОБРЯТ, БИХ ВЪРНАЛА ДЕТЕТО СИ ТУК

По-удобно е, а сега пътуват с автобус”.
А на въпроса не биха ли поели отговорност родителите да върнат учениците в Томпсън веднага, което евентуално би запазило училището /и би увеличило средствата за издръжката му наесен/, тя вдигна рамене . Отговори, че при сегашната ситуация майките са принудени да не започват работа – докато заведат малките в училище и тръгват да си ги прибират. Това естествено влияе на живота на семейството.
Получава се парадокс –  от една страна децата биха се върнали при по-добри условия. От друга – малкият брой ученици предполага и малък  делегиран бюджет, т.е. няма достатъчно средства за  необходимата и очаквана промяна.
Според преподавателката по български език и литература и английски език Соня Маринкова вече нищо не може да се направи, защото дори и да се върнат от есента  около 15 ученици от Реброво пак няма да са достатъчно. През м.г.  децата са били 18, но образецът е заверен от инспектората, защото Общината тогава е поела финансирането на разликата до необходимата бройка. Тя мисли, че не може да се осъществи нормален учебен процес при условие например, че има от първи до четвърти клас само 2 деца и те са  първокласници.
Тук  все още не се усещаше особено напрежение. Децата бяха весели като навсякъде. Тъга се долови в думите на  хигиенистките Виолета Лазарова, която работи тук 22 г. и Теменужка Божилова – 9 г. И двете си спомниха, че някога учениците са били над 100, а класните стаи – пълни.