На 2 октомври на посещение в специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания за долекуване, продължително лечение и рехабилитация „Цар Фердинанд І” – Искрец бяха княгиня Мария-Луиза,  посланикът на Малтийския орден Камило Дзуколи и Стефано Палумбо – изпълнителен директор на италианската фондация „Нандо Перетти”.
Поводът бе да запознаят ръководството с готовия проект за реконструкция на парната инсталация и саниране на сградата на лечебното заведение.Благодарение на посредничеството на Малтийския орден фондацията ще инвестира над 200 хил. евро за осъществяването на тази благородна идея.
Повече подробности за това разказа  Н.П. Камило Дзуколи:
– Вече 7 години по препоръка на княгиня Мария- Луиза  се опитваме да помогнем на тази прекрасна болница, основана от цар Фердинанд в 1908 г. Още тогава тя е била една от добрите болници в Европа за лечение на белодробни заболявания. За съжаление условията в нея се промениха, но тя има голямо значение, защото белодробните болести се увеличават. Препоръката на княгиня Мария- Луиза бе да решим отоплението. Дейността на Малтийския орден по света от 1000 години е хуманитарна и насочена към болници и социални центрове.
През последните 6 г. чрез застъпничеството на Малтийския орден фондация „Перетти” подсигурява горивото за отопление  на искрецката болница през зимния сезон. Това обаче не решава кардинално проблема, тъй като отоплителната система е стара и сградата няма добра изолация. Затова сега намеренията са инсталацията да се подмени  и  да се осигури целодневно отопление.Освен това ще се направи и изолация на сградата.  Целта е  това да стане в близките месеци. Старият парен котел ще остане като резерва и може да заработи  при необходимост. В момента, в който е готова новата инсталация, отоплението ще се превключи на нея. Ние подаваме ръка, за да може болницата да продължи да съществува.