И тази година на 15 септември вратите на училищата в общината се отвориха за първия учебен ден.  Както винаги  навсякъде беше вдигнат националния флаг, имаше гости, приветствия и поздравителни адреси, цветя и подаръци.Направен бе и водосвет за здраве и успех.
Най-любопитни и нетърпеливи, разбира се, бяха първокласниците. Тази година в СОУ „Ив. Вазов” те са 3 паралелки. Децата тук бяха посрещнати от по-големите оригинално – с морковче с надпис „Добре дошло, мило зайче”. Една от учителките – Димитрина Вълканова, бе развълнувана малко повече  – това ще бъде последният й випуск преди пенсионирането: „Всяка нова учебна година носи много емоции – каза тя. – Първокласниците са много мили и все още много близо  до детската градина. Това за нас е голяма отговорност и изисква специално отношение към тях. Гордея се, че  децата, с които съм имала възможност да работя през всичките тези години, са много добри ученици и са се доказали неведнъж”.
В първия учебен ден тук бе  официално открита и залата на ремонтирания стол,  в която ще се хранят учениците на целодневна организация на учебния процес. А част от децата в училището  получиха като подарък крачкомери по програма за борба срещу наднорменото тегло.
По-емоционални от останалите ученици в ПГ „В. Пеев” бяха новите осмокласници. Не липсваха и цветя и поздравления. Анелия Петрова – дългогодишен учител по математика, сподели:
– Започваме нова учебна година.За най-малките ученици тя е първа, за батковците и каките – дванадесета, а за мен – един човешки живот.
Щастлива съм, че науката ми е математика. Радостна съм, че всеки ден съм сред младите хора на общината – учениците и много млади учители в ПГ „Велизар Пеев”.
Започнах работа сред колектив от чудесни математици – Асен Симеонов, Монка Петрова, Слава Ценова, Иван Миронов. Всеки от тях е оставил трайни следи у поколения граждани на община Своге. Така се получи и при мен. Много богата съм с любовта си към учениците и техните успехи. За многото години в училище стотици са успелите деца , до които съм се докоснала – инженери, информатици, икономисти, учители, лекари. Децата от общината са с възможности и работата с тях е удоволствие.
Много са и тези, които усвоиха професии и досега работят това, което са учили. Няма случай при среща да не се поздравим и поговорим.
Работя с удоволствие, защото срещам разбиране от директора Станчо Атанасов, който изведе училището на челно място в България, от общинските ръководства и гражданите.Затова изказвам голяма благодарност на всички. Пожелавам на  учениците и учителите, на училищното ръководство, на всички здраве и вяра в собствените знания и възможности.