Маргарита Цветкова

От 26 до 30 август танцовата формация „Балканче”  с хореограф Иван Иванов взе участие в Четвъртия международен фестивал „Замъкът на Брачано” в гр. Брачано, Италия. Основен организатор на поредната изява на нашите танцьори бе читалище „Градище 1907”. Ето какво разказа  Бисерка Димитрова- секретар на читалището:
– Получена бе покана от фондация „Соправиста” за участие във фестивала и бяха изпратени клипове с изпълнения на танцовата ни формация. След подбор от страна на италианските домакини „Балканче” замина за фестивала. В него за първи път участва български състав,  което е гордост за нашата община.
Град Брачано е в близост до Рим. Там живеят много българи и съвсем естествено е интересът към нашите участници да бъде голям и вълнуващ. В града се намира и старинен замък.
Фестивалът се проведе на градския площад. Всяко изпълнение на нашите танцьори се прие много радушно и с аплодисменти от публиката. Освен „Балканче” имаше и участници от Германия, Мексико, Испания, Франция, Чехия, Полша, Гърция. Заради великолепното си представяне свогенската формация бе определена да закрие фестивала и накрая прозвуча българският химн.
Делегация, в чиито състав имаше представители на всички държави-участнички, бе приета от кмета на община Брачано.От българска страна бяха хореографът на „Балканче” Иван Иванов,Бисерка Димитрова и Мария Владимирова – главен юрисконсулт на Общината.
По време на посещението си в Италия групата разгледа Венеция, забележителностите на Рим, Ватикана, отпочина в курорта Лидо ди Йезоло и на брега на езерото „Брачано”, където бе отседнала.
Целият престой премина при перфектна организация. Във фондация „Соправиста” работят и две българки.Освен за този фестивал фондацията организира още множество други фестивали в Италия.
Желаещите домакини имаха възможност да дегустират млечните деликатеси на фирма „Зоров-91”. Читалище „Градище 1907” изказва своята благодарност на нейното ръководство за оказаната помощ.
И една любопитна подробност. За съжаление,  не можахме да разгледаме замъка в Брачано, но в същото време там имаше  ВИП-сватба  – на дъщерята на собственика на „Формула 1” Бърни Екълстоун. За сметка на това групата видя младоженката, която се  возеше в бял ретро Ролс-Ройс, шофиран от известния състезател от автомобилното рали Алези.
В къмпинга, където участниците във фестивала  почиваха, кацнаха  световно известните певци Андреа Бочели и Ерик Клептън, които са пели на сватбата. Тя е била заснета от ТВ РАЙ УНО, която е излъчила и подробен репортаж от фестивала.
Това е може би най-доброто представяне на танцова формация „Балканче”. От Италия танцьорите донесоха награди, престиж и известност на читалището и града, а за тях самите  ще останат приятни, незабравими спомени и добри приятелства.