Привлечени бяха такива футболисти, които да внесат острота в играта, да вкарват голове

След победите на „Спортист” в първите два мача от есенния дял на първенството и неочаквания резултат в двубоя с „Бдин” Видин потърсихме председателя на управителния съвет на клуба Христо Димитров, за да чуем мнението му за подготовката и стратегията на отбора на този етап.

Цвета Порязова

– Как  оценявате старта на „Спортист”?
– Първенството започна като цифрово изражение добре за нас. В първите два мача победихме като гости „Малеш” Микрево, както и Бяла Слатина. Мен лично  играта не ме удовлетворява. Не е това играта, която би трябвало да бъде. В нашите футболисти виждам голям потенциал и мисля, че трябва да играем съвсем друг футбол. Надявам се, че в бъдеще нещата ще се подобрят и освен резултати да имаме и добра игра.
– Разминавате ли се в нещо с треньора?
– С него нямаме разминаване, с футболистите също.  След последвалия неприятен мач във Видин, имах среща с тях. Споделихме си някои неща. Добре, че този шамар, който получихме във Видин,  е в началото на първенството. Неприятно и срамно е за резултата, но всичко беше плод на индивидуални грешки, които са непростими. Добро впечатление ми направи, че Годжев, който сбърка фатално при втория и третия гол, си призна пред целия отбор и се извини. Това говори, че има самосъзнание. Поговорихме си в бъдеще такива неща да не се получават. Защото, действително, като гледах от трибуната, нашият отбор стоеше по-добре от този на Видин.Но пак повтарям – индивидуални грешки ни провалиха.След третия гол като че ли краката на момчетата им  се отрязаха  и се получиха още два.
– Кое е новото през този сезон, по какво се различава като организация, като състав от предишния?
– Едни от попълненията, които взехме, много бързо се вписаха в нашия отбор. Много съм доволен от Васко Стефанов например, който дойде от „Спартак” Пловдив и е добър футболист. Другите също са с качества и потенциал, но още не могат да се сработят и да се впишат в схемата на отбора. Убеден съм, че в близките мачове ще можем да виждаме този футбол, който всички желаем.
– Мнението беше, че трябва да се играе нападателен футбол.Привържениците на „Спортист” се надяват той да се върне и то без баражи, в А група. Как  може да стане това?
– Действително, през последните години вдигнахме доста високо летвата и много хора очакват свръхигра и чудеса от нашия отбор. Все пак  трябва да стъпим здраво на земята и да знаем какви са възможностите. Ние не сме поставили влизането в А група на всяка цена. Но ако осъществим идеите, които имаме, играта, която искаме и треньорът и ние всички, мисля, че ще се класираме на първо място и ще заслужим място в елита.
По отношение на нападателния футбол – бяха привлечени точно такива футболисти, които трябва да създадат острота в играта и да се вкарват голове. В разговора, за който споменах, моето изказване беше в тази насока, защото виждам, че някои футболисти се „крият” в играта, не смеят да поемат отговорност, като че ли не смеят да се нагърбят да атакуват остро във вратата. Това бихме желали да виждаме всички.
Имахме дълъг разговор и с треньора Валерий Дамянов, който споделя тези виждания. И той не може да си обясни защо се получи така, след като сме привлекли бързи, „остри” състезатели, които трябваше да реализират всичко това. Мисля, че трябва да имаме малко търпение и резултатите няма да закъснеят.
– Нещо за феновете?
– Много приятно впечатление ми направи публиката във Видин. Вярно, че дълги години там не са виждали професионален футбол,  но зрителите бяха  2-3 хиляди и не преставаха да аплодират и насърчават отбора.Първият гол беше красив, от далече, с премерен удар в ъгъла и вратарят едва ли можеше да го хване, но и след  него публиката продължаваше да вдига своите футболисти, да  ги подкрепя. И може би това им даде криле през второто полувреме да ни хванат с контраатаки, всяка от които доведе до гол.
– Има мнение, че нашата публика не припознава „Спортист” като свогенски отбор. Дали това не е причина за нейната пасивност?
– Според мен в Своге всеки говори колко обича футбола, града, отбора, но не това е причината. Вече има 6 момчета от Своге в „Спортист”, полека – лека ще влизат в игра, треньорът ги взима на всеки мач в групата. Дарио Стоичков вече има осезаем напредък, Дани Йорданов го картотекираме и също показа добри качества, Деян Борисов стана един от основните играчи, въпреки че и при него има едно колебание в играта. Тези неща обаче са нормални. Не може един футболист в 30 мача да е на супер ниво. Трябва така да се стиковат нещата, че поне тези, които ги заместват, да влизат и решават мачовете.
– Май надеждите на публиката са прекалено големи  на този етап и може би това води до отливането й от стадиона?
– Тя наистина бърза. Такива мачове като този във Видин има по света. Та нима на ЦСКА или на „Арсенал” например им е било приятно да загубят? Така че не сме първия или последният отбор, който получава такъв резултат. Въпросът е да се извадят поуки и по-нататък да няма грешки.