Едно интервю с Румяна Илиева – директор на ОДЗ „Александър Вутимски”

Цвета Порязова

– Г-жо Илиева, новата наредба за храненето на децата в детските заведения е вече в сила. Какво ще се промени в Обединено детско заведение „Александър Вутимски”?
– Новата наредба е дотолкова свързана с някаква промяна, доколкото включва още едно хранене т.е. даването на плод и ще задължи всички да ползваме продукти по утвърдените вече стандарти – „Стара планина” за местните продукти и БДС за мляко, млечни и хляб. Като  съдържание на продуктов набор се запазва това, което е досега, с малки промени в количествата на плодовете, зеленчуците, месото и   млечните произведения. Изхвърлят се всички колбаси, наденици и т.н. Досега сме ги ползвали за основно ястие веднъж месечно, но можем да минем и без това.
Новият начин на хранене няма да представлява проблем да бъде въведен, нито ще има проблем от страна на финансиращия орган.
– Това, че ползвате продукти с утвърдени стандарти, които са с по-високи цени, ще оскъпи ли храненето?
– Във всички случаи – да, но през годините е имало много скокове на цените на продуктите и това не се е отразявало нито върху качеството на храната, нито върху количеството, защото никога не сме имали ограничения относно разходите за храна.
– А тази разлика в цените кой ще я поеме? Общинският бюджет или родителите т.е. ще се повиши ли таксата?
– Най-вероятно на този етап средствата ще се осигурят от общинската администрация, както се е случвало и досега. Евентуално с приемането на бюджета за следващата година  може да се мисли за корекция на таксите, но това е въпрос на Общинския съвет.
– Според новите изисквания се засилва присъствието на зърнени храни и пълнозърнест хляб например в менюто. Имаше случаи в ОДЗ, когато родители са негодували, че се дава варено жито на децата… Кой ще им го обясни това?
– Родителите идват тук информирани, подготвени за много други неща, но им препоръчвам да се поровят в интернет и да видят какво значи рационално хранене. Никога не съм била против на родителските срещи те да получават максимална  информация за живота в детската градина. За съжаление тези подробности са досадни и отегчителни за повечето от тях.Ангажиментите им приключват до определяне на сумата, която дължат.
– Известно е, че целта на наредбата е да се ограничи нерационалното хранене и да няма деца с наднормено тегло. Какво е състоянието при вас?
– Деца с наднормено тегло има и винаги ще има. Защото храненето им не започва и не приключва в детската градина. Това, което е заложено като 100-процентов продуктов набор, е за целодневно хранене, а то включва и вечеря. При нас включва 75% хранене т.е. до следобедната закуска включително и така сме изчислили количествата. Оттук – нататък за храненето в почивните дни и за вечерята отговарят родителите.
Ефект от рационалното хранене няма да постигнем при тези родители, които категорично казват за децата си, че те не ядат определени храни и до постъпването в градината дори не са ги пробвали. Налага се да обясняваме какво значи това, което пише на менюто, защото в къщи кръгът на ястията е по-ограничен.
Може 10 от децата да не ядат някаква храна, но ние сме длъжни да я даваме и бихме се радвали, ако родителите ни съдействат да ги научим  да ядат.
– Няма да има готови кебапчета и кюфтета. При вас ли ще се мели месото?
– Засега не разполагаме с такава техника и ще го обсъдим. Но от години например при нас не се дава пиле с кожа, каквито са сега изискванията. Нямам особени притеснения от въвеждането на новите нормативи. И досега при нас храненето е било рационално и всеки може да провери това.
– А солниците изхвърлихте ли?
– Никога не сме имали солници, а още преди тази наредба работим с 5% захар за подслаждане. Пълнозърнест хляб също давахме и досега, въпреки че някои родители казваха, че „децата не може да ядат трици”. Кисело мляко по БДС ползваме от няколко месеца.От 20 г. туршии не даваме, с изключение на стерилизирани краставички. Компоти се дават много рядко. За предпочитане е пресният плод, но през зимата асортиментът е по-беден.
– Откъде ще се снабдявате с храните по утвърден стандарт. Има ли ги в Своге?
– Работим с фирми-доставчици, които и сега ни докарват стандартизирани продукти. Предполагам, че ще се справят.