Винаги съм вярвал в правилното и пресметливо мислене на хората. Те най-добре чувстват кой е човекът, когото трябва да изберат

Изборите наближават. Приключи регистрацията и на партиите и коалициите, които  ще вземат участие във вота на 23 октомври в община Своге. Сред тях е и коалиция „Христо Йовов и “Обединени за общината”. Пълният списък  ще  публикуваме в следващия брой.
Под повърхността на уж привидното спокойствие в нашия град, както и в страната, кипят страсти. Общинските структури на партиите вече издигнаха своите кандидати за кмет на общината и, макар че все още не са регистрирани официално, хората оживено ги коментират помежду си.
Стана традиция кандидатите в годините на демокрация  да са 5-6 човека. На какво се дължи тази засилена политическа активност? Дали на назряла необходимост от кардинални промени, на  личната им амбиция  да докажат себе си и дори да се облагодетелстват,  на напъните на една или друга партия да покаже, че  я има и да гради своя имидж…
По всички тези въпроси разговаряхме с народния представител ЕМИЛ ИВАНОВ:

Цвета Порязова

– Г-н Иванов,  Вие сте най-изявеният политик от нашата община –и на местно, и на областно и национално ниво и имате натрупан опит. Как си обяснявате предизборната ситуация при нас, която естествено е огледален образ на това, което става в страната?
– Вие, г-жо Порязова, го казахте точно – ситуацията в нашата община е отражение на това, което става в държавата. Изключително големи амбиции навсякъде. Напрежението, натрупано от недобрия начин на живот, някъде трябва да избие.
– Изненадан ли сте от броя и личностите, които са издигнати за кмет на общината?
– По 10-15 кандидати за населено място – това мисля,че е малко несериозно. Или пък явно длъжността „кмет” се е превърнала в бизнес…
– Какви са очакванията Ви за хода на предизборната кампания? Някой беше нарекъл предстоящите избори  „най-свинските”. Защо?
– Както винаги, в една кампания може да се очаква всичко. Важно е всеки един от участниците да знае и да помни, че това не е нито първата, нито последната кампания. И да може след изборите да седне с опонента си и да си говорят и да живеят заедно, а даже, както е в Общинския съвет, и да работят заедно за благото на общината.
– Прави впечатление, че много от хората т.е. гласоподавателите са доста предпазливи за момента. Въздържат се да огласяват мнението си за кандидатите и за разлика от друг път не афишират така явно предпочитанията си. Кое ги прави дискретни – страх, презастраховане или незаинтересованост?
– Хората са леко притеснени. Несигурността на утрешния ден ги прави предпазливи, дори и в прогнозите им. За Своге, още един път да подчертая, за нашата коалиция „Обединени за общината” единствено правилният избор е Христо Йовов. Най-малкото, момчето, освен че е интелигентно и амбицирано, знае и три езика – английски, немски и гръцки. Поне ще може да си говори с хората в Брюксел. А както знаем, в последните години в общината имаме проблем с европейските проекти. Това е много важно.
– Каква трябва да бъде платформата на един кандидат, за да заслужи вота на най-голям процент от избирателите?
– За платформата на другите кандидати не мога да говоря, но  нашият кандидат лично ми сподели, че иска по всякакъв начин да възроди и да продължи развитието на града и селата – така, както беше започнало преди години.
И най-важното за него  било да уважава хората и да се вслушва в техните съвети и мнения. За млад човек това наистина е похвално.
– Кое е най-важното за успешното развитие на общината?
– Най-важното за един кмет е да има амбиция, воля, разум, знания, отговорност, умение за работа в екип и най-вече човещина и балансирано поведение. Всичко това ще доведе и до по-добър мандат и до по-успешно развитие на общината.
– Вашите очаквания за крайния резултат и защо?
– Надявам се да победим, защото нашият кандидат е умен и успял човек. На 34 години, въпреки че е добър футболист, му е време за ново поприще в живота. И аз се радвам, че толкова популярен човек може да стане кмет на община Своге, защото това ще отвори вратите на администрацията към всички ведомства и министерства. Винаги съм вярвал в правилното и пресметливо мислене на хората от общината. Те най-добре чувстват кой е човекът, когото трябва да изберат. Защото сега е вододелът  накъде ще тръгнем – нагоре или ще продължим надолу.
За това е демокрацията, затова са изборите. Защото там, колкото и да е манипулиран и плашен, Негово Величество Народът си казва тежката дума.