Христо Йовов пред в. „Своге7” и ТВ „Своге”:

– Г-н Йовов, в различни интервюта казвате, че футболът е вашата съдба и го приемате с голяма отговорност. Защо решихте сега да се кандидатирате за кмет на община Своге?
– Футболът ми е дал много.  Доста години бях в него и съм натрупал опит, имидж, създал съм някакво име, което в годините съм успял да защитавам. Смятам, че имам способностите да се занимавам и с нещо по-различно. Направил съм си равносметка и  зная, че поемам голяма отговорност. Зная също, че мога да се справя с това ново предизвикателство.
– Има ли черти в характера Ви, придобити в спортната  кариера, които ще са Ви полезни, ако бъдете избран за кмет?
– Естествено, те си приличат по много неща. Мога да кажа, че спортът ме е научил на дисциплина, от която има нужда и в общинското ръководство. Научил ме е да работя в отбор, да бъда капитан. Това е от голямо значение, защото

ЕДНА ОБЩИНА ТРЯБВА ДА СЕ РЪКОВОДИ ОТ ДОБЪР ЕКИП И  ДОБЪР КАПИТАН

Във футбола успях да го постигна, надявам се, в Общината да бъде по същия начин.
– Не на всички е известна биографията Ви. Доста време сте били в чужбина, знаете езици… Какво научихте, което ще Ви е полезно при една бъдеща кариера в общинската администрация?
– Най-хубавото, докато бях в чужбина, е, че видях как хората могат да живеят и как би трябвало да живеят. Видях едни подредени улици, едни спретнати къщи, видях едни щастливи хора. За мен това е най-важното нещо.

КОГАТО ИМА ЩАСТЛИВИ ХОРА, ЗНАЧИ И СВЕТЪТ СЕ РАЗВИВА  ПРАВИЛНО И  ЖИВОТЪТ НА ВСЕКИ ОТДЕЛЕН ЧОВЕК ВЪРВИ ДОБРЕ

Повече от това какво да иска човек? Освен да е щастлив и да може да си позволи нормалните неща в ежедневието. Ако дойде и по-добро, ще е още по-добре.
– Искате да кажете, че това по някакъв начин  също Ви е мотивирало да се кандидатирате за кмет…
– Според мен е една важна част от това, което ще се опитвам да направя и хубавото е, че го имам в главата си и мога да си го представя визуално. Знам към какво трябва да се стремим.
– Вашето име  се свързва с това на тъста Ви – Ваньо Янкулов. По някакъв начин той въздействал ли Ви е да се кандидатирате за кмет?
– Не. Хубаво е, че се задава този въпрос, защото има доста спекулации в последно време. Мога да кажа, че  е мой роднина – женен съм за неговата дъщеря. Когато се женех,не съм знаел, че ще се стигне до тази ситуация. Той е част от нашето семейство, мен това не ме притеснява. Той е помагал доста на много хора.
Разбира се, че знае какво ще правя. Но  аз съм на 34 години,

ЗНАМ КАКВО ИСКАМ, ЗНАМ КАК ДА ГО ПОСТИГНА

Съгласувах решението си единствено със своята съпруга.
– Тя беше кандидат за кмет на миналите избори. Предполага се, че нейният опит ще Ви бъде полезен. Тя е общински съветник през този мандат. Говорите ли за проблемите на общината?
– Естествено, те са част от нашето ежедневие. Виждам пред какво са изправени общинските съветници. Виждам, че положението е трудно, но смятам, че има решение на всичко това.
Бях част от предизборната й кампания, опитвах се, когато имах възможност, да бъда до нея, за да й вдъхвам кураж и да чувства моята опора. За жалост не успя. Но тя натрупа доста опит с участието си в Общинския съвет и ми го предаде на мен.
– Вие сте млад човек, тази година ще навършите 34 г. На същата възраст беше и Емил Иванов, когато пое управлението на общината. Сега той Ви подкрепя. Ще ползвате ли неговия опит, ако бъдете избран за кмет?
– Естествено, не трябва да забравяме какво направи за общината като цяло.  Смятам, че той успя да „вдигне” града и да го нареди сред  първите 10 малки града по развитие в тогавашните години. За жалост, сега нещата малко се промениха. Но определено той има знанията и опита да помогне работите да потръгнат.
– Постоянно се говори, че предизборната борба, която вече започна,  тепърва ще генерира напрежение. Готов ли сте за удари под кръста?
– Този въпрос ме беше зададен от ваш колега. Отговорих, че аз

НЯМА ОТ КАКВО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ, СРЕЩУ МЕН НЯМА КАКВО ЛОШО ДА СЕ КАЖЕ

А и ако се направи опит да се измисли нещо, хората ще разберат, че не е така.
– Вече има и други кандидати за кмет. Каква кампания ще водите – позитивна или негативна?
– Аз съм позитивен, лъчезарен човек. Не виждам защо трябва да има негативи. Според мен това е едно състезание и то ще свърши на изборите през октомври. След това животът продължава, ще се срещаме с тях по улиците на града. Нормално е да можеш да вдигнеш глава и да поздравиш всеки. Затова не се притеснявам и кампанията ще бъде изцяло позитивна.
– Какво харесвате и какво не в Своге?
– Своге го харесвам, защото ми е роден град. Познаваме се с повечето хора. Не искам да казвам какво не ми харесва, всички го виждат, ще се опитаме да поправим това нещо.
– Как виждате развитието на общината в  бъдеще?
–  За жалост парите в България не стигат и погледите са обърнати към Европа. Има начини,предоставени ни са ни различни възможности.

ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ

и да ги използваме, за да докараме парите тук.
– Как ще вкарате инвестиции в общината, имате ли контакти с големия бизнес?
– Покрай футбола се познавам с доста хора на високо ниво. Срещал съм се с различни хора – политици и крупни бизнесмени. Както се казва, имам си приказката с тях, и ако има възможност ще я използвам за благото на града.
– Вие сте свикнал да работите в колектив. Какъв ще  бъде  екипът Ви, ако спечелите изборите и има ли ги тези хора в община Своге?
– Българите сме оправни хора, доказали сме, че сме интелигентни и когато имаме хъс, ще успеем. Просто трябва

ДА НАКАРАШ ХОРАТА ДА ГОНЯТ ЦЕЛИТЕ

Когато и те са заинтересовани от крайния резултат, ще успеем. Свогенци са показали, че могат да бъдат успели и трябва да намерим начин да ги мотивираме.
– Ако сега бяхте дете какво щяхте да изберете като професия. В каква област извън футбола имате интереси? Някакво хоби?
– Занимавам се с шахмат. Имах афинитет към математиката и историята. И дилемата, когато прохождах във футбола, бе към какво да се насоча. Майка ми  настояваше да избера науката, баща ми надделя. Не съжалявам, успях да изградя доста добра кариера. Не знам какъв щях да стана, ако не бях футболист, но със сигурност щях да се занимавам с математика и история.
– Какво е за Вас Вашето семейство?
– Моето семейство, включително и моите родители и тези на жена ми, са опора, която всеки човек трябва да има и в трудни моменти да се опира на нея. Обичам ги и дано сме живи и здрави.
– Какво бъдеще бихте искали за своите деца и въобще децата на община Своге?
– Синдром в цяла Европа е децата да се затварят в къщи и само да седят пред компютрите, което според мен е грешно. Трябва да живеят по-здравословно и това е една от целите ми – да ги стимулирам да спортуват.  А в по-далечен план –
ДА ОСТАВАТ В ГРАДА И ДА ИМ СЕ ПРЕДОСТАВИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА РАБОТЯТ

– И ако станете кмет ще създадете предпоставки децата да останат тук, да не напускат общината и страната?
– Това една от задачите. Затова трябва да има диалог с хората от малкия, средния и големия бизнес, да се види какво е бъдещето му, да се стимулира той от Общината и да се разкриват нови работни места.